Ondřej Konrád: Těžká snesitelnost imunitní logiky

7. březen 2019

Jeli jsme předloni s přáteli na koncert v Jižních Čechách a při průjezdu obcí Lety u Písku zahučel najatý řidič mikrobusu: „Teď budeme všichni platit za Cigány.“

Pozvedl jsem na zadním sedadle prst a pravil ke kolegům: Vox populi!

Karel Hvížďala: Rozner, paragrafy a kultura

Miloslav Rozner

Minulý týden se rozhodlo, že o vydání Miloslava Roznera, poslance SPD a člena mandátového a imunitního výboru Sněmovny, se bude rozhodovat hned na začátku příštího roku.

Nebylo to překvapivé a onen muž prostší mysli prostě jen vyjadřoval mínění části obyvatel, kteří nesouhlasili se státním výkupem soukromého vepřína na místě romského lágru za nacistické okupace.

Což je jistě názor legitimní a zastával ho leckdo, včetně prezidenta, podle něhož se nemají zemědělským nebo potravinářským podnikům klást zbytečné překážky.

Závratná logika

Nicméně Miloš Zeman nikdy obludnost někdejšího tábora nezpochybnil. Předseda SPD Tomio Okamura sice pronesl, že objekt nebyl oplocený, nikdo ho nehlídal a lidé v něm měli volný pohyb, ale pak se za to veřejně omluvil.

Policie žádá o vydání jihočeského poslance Roznera ke stíhání za výroky o táboře v Letech

Poslanec Miloslav Rozner (SPD)

Policie požádala sněmovnu o vydání poslance Miloslava Roznera z SPD k trestnímu stíhání za výroky o romském táboře v Letech u Písku. Informaci deníku Právo o doručení žádosti policie do dolní komory potvrdil předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Jeho spolustraník, poslanec Miloslav Rozner šel ovšem o dost dál, když podle něho Lety, kterými mezi roky 1942-43 prošlo přes 1300 romských mužů, žen a dětí, 327 zahynulo na místě a přes 500 po transportu do Osvětimi, byly pouhým „neexistujícím pseudokoncentrákem“. Za což ho chce policie stíhat.

Jenže mandátový a imunitní výbor sněmovny prý podle jeho předsedy Stanislava Grospiče z KSČM není orgánem rozhodujícím o trestu a vině. Což je jednak vrcholná trivialita, samozřejmě, že od toho tu jsou orgány činné v trestním řízení, ale hlavně podle této logiky by měli zákonodárci odmítat vydávat ke stíhání kteréhokoli kolegu podezřelého z čehokoli. Neboť kdyby jej naopak vydali, jakoby už rozhodovali o jeho vině. A to Grospičův výbor přece neučiní a tak plénu vydání nedoporučil.

Průchod spravedlnosti

Jan Vávra: Trest nebo opovržení?

Současné pietní místo v Letech u Písku

Výroky Tomia Okamury o tom, že koncentrační tábor v Letech, kde za druhé světové války podle historiků zemřelo minimálně 326 lidí, „většinou nikdo nehlídal a lidé se tam mohli volně pohybovat“, už vedly k podání trestního oznámení ze strany česko-romského sdružení Konexe.

Jestli se tím sněmovna bude řídit, uvidíme za několik dní. Může se stát, že zazní nesouhlas z širší veřejnosti a za své vezme tendence zejména některých subjektů ochránit kolegu. Který přitom výrok nepronesl ve sněmovně, kde by byl správně zaštítěn institutem imunity, nýbrž na sjezdu SPD. A existuje nahrávka, není to jen z doslechu.

Možná, že by soud shledal Roznerův výrok jen za projev značné neinformovanosti (abychom se vyjádřili eufemisticky) a maximálně poslance napomenul, ať příště nemluví nahlas o věcech, o kterých nic neví, případně jim nerozumí, a dělá to nejspíš proto, aby se zavděčil voličům nebo spolustraníkům.

Ondřej Konrád

Anebo by to dopadlo jinak, kdo ví. Ale téhle cestě, tedy vydání, se mají samozřejmě otevřít dveře a ne za nimi schovávat jakéhosi občana vyšší kategorie, pronášejícího bohorovně a beztrestně výroky, za něž se i ve slušné společnosti běžně fackuje.

Spustit audio