Ondřej Konrád: Šance pro Plzeň

9. září 2010

Po řadu měsíců kuly týmy západočeské a slezské metropole plány jak přesvědčit, že se mají stát roku pro rok 2015 Evropským hlavním městem kultury - společně ovšem ještě s dalším jedním kontinentálním. Titul zní možná až moc honosně a když si člověk vzpomene, jak vlažně ho před deseti lety pojala Praha, mohlo by se stát, že naděje, které si především kulturní obec Plzně a Ostravy činila jsou trochu přehnané.

Jenomže za prvé Prahu tehdy dostatečně nepodpořily příslušné instituce – možná se jim zdálo, že hlavní město má už tak dost zaběhaný a rozsáhlý kulturní provoz a není třeba jej pro jeden rok výrazněji dotovat. Zatímco pro města menší a samozřejmě zdaleka v evropském kontextu mnohem méně známější, je taková akce šancí k zviditelnění a k nastartování různých aktivit, které mohou fungovat i po uplynutí onoho slavnostního roku.

0:00
/
0:00

Předem se zdálo, že jakoby viditelnější tah k úspěchu má Ostrava, která v posledním dvacetiletí prochází výraznou proměnou ze zanedbaného průmyslového centra na východním okraji republiky v aglomeraci západoevropských měřítek. Ostraváci také dopředu hrdě tvrdili, že zatímco oni disponují silnou kulturou regionu, Plzeň do značné míry musí kulturu dovážet. Na čemž jistě něco je. Ale na druhé straně je má Plzeň nepřehlédnutelnou kulturní historii, kupříkladu divadelní - dodnes má divadlo neuvěřitelný počet držitelů abonentní vstupenky, takže vlastně každé nové představení má dopředu zajištěno počet repríz, o jakých si divadelníci ve srovnatelných městech mohou nechat zdát. Město se také může chlubit výstavní architekturou, atakdále.

Proč se ovšem mezinárodní jedenáctičlenná porota včera rozhodla právě pro hlavní město západočeského kraje nevíme, jen je známo, že šlo o nejtěsnější možný výsledek a tak je ostravské netajené zklamání asi o to větší.

Připomeňme, že Plzeň počítala a teď už od toho jistě neucouvne, mimo jiné s řadou nemalých investic do kultury. Podle ojedinělého desetiletého plánu rozvoje kultury, který schválilo už dříve zastupitelstvo, by se tak jako tak stavěla nová divadelní budova, neboť zastaralé divadlo Komedie už přestalo vyhovovat. V nové stavby se nastěhuje rovněž místní filharmonie a návrh pochází z atelieru moderních portugalských architektů. Zvláštním kulturním prostorem by se měl stát areál někdejšího pivovaru a také kasáren, známý coby Světovar – město tu zřídí jakousi multikulturní čtvrť s důrazem na obor designu, kde ale také bude prostor pro různé neprofesionální kulturní aktivity. Čímž ovšem výčet plzeňských plánů nekončí – roku 2014 má stát i nová Západočeská galerie.

Zda ovšem právě tyto záměry vynesly Plzni přechodný statut kulturní evropského města, těžko říci. Roli mohlo hrát například to, že je Plzeň po dálnici hravě dosažitelná z Prahy, ale také z Norimberku, což je jistě výhoda proti vzdálené Ostravě, jejíž hornickou historii má nadto i druhé vybrané město pro rok 2015 Mons z valonské části Belgie. Se staroměšťanskou Plzní se to možná hodí víc dohromady.

„Poražená“ Ostrava může teď jen doufat, že plány kulturního rozkvětu nevezmou nyní za své, i když je ovšem faktem, že městu se už nyní daří být v mnohém ohledu jedinečné, například díky každoroční přehlídce soudobé vážné hudby, anebo na Etno zaměřenému festivalu lehčích žánrů Colours Of Ostrava, který byl například letos zcela vyprodaný týdny před zahájením.

Že ale také Plzeň dokáže být osobitá ukazují různé aktivity, včetně významného festivalu Divadlo, jehož 18 ročník ostatně začíná příští týden i skvělého nápadu provozovat po tři letní týdny různé umělecké žánry přímo v centru města. Jedinečný festival s jednotným názvem Na ulici, založený počátkem 90.let v posledních letech ale poněkud strádal a snad by se nyní mohl vzpamatovat.

Šanci trvale zvýšit atraktivitu města, do něhož cizinci zatím často přijíždějí na exkursi proslaveného pivovaru, včera získaný titul určitě přináší. Už příští sezóny by měly být kulturně oživené v rámci hledání toho, co bude optimální k prezentaci v samotném roce 2015. A až ten pomine, leccos nově zavedeného by samozřejmě mohlo zůstat. I když to samozřejmě bude záležet na rozpočtu města i kraje a také na zájmu publika.

Povede-li se ale Plzni rok 2015, mělo by to znamenat i přínos do městské pokladny, která bude v každé=m případě obohacena celkem pěknou částkou z Evropské unie.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

Spustit audio