Ondřej Konrád: S rezignací Hašek nemusí otálet

31. říjen 2013

Jako ve špatném vtipu nebo ve zlém snu si musí od úterka připadat první místopředseda sociální demokracie, jehož politický osud se téměř lusknutím prstů náhle otočil a místo do vysněného křesla premiéra míří kamsi do ztracena. A stále jakoby se ještě neprobudil a neuvědomil si, že jde o situaci zvratnou jen a jen zázrakem. Na stranické funkci podle svých slov nelpí. Pak ovšem netřeba čekat, složit ji mu nic nebrání.

Jestli doufá, že se rozjitřené vášně zklidní a cosi ještě vybojuje při rokování Ústředního výkonného výboru, pak ztratil schopnost vidět věci realisticky. Samozřejmě mu jde ale o všechno, čeho v politice dosáhl, a to se těžko připouští. Neboť odchod z postu Sobotkova prvního zástupce bude muset znamenat i rezignaci na hejtmanství. Haškovy krajští nejvyšší kolegové, o něž se původně opíral, se od něj viditelně odvrací, jeden za druhým. A skoro určitě bude vznesen dokonce požadavek, aby trapně přistižený lhář a spiklenec opustil vážně poškozenou stranu. Která se kvůli „pučistům“ ocitla ve výrazně problematičtější pozici před vyjednáváním o podobě příští vládní koalice.

Přimět Haška k odchodu z ČSSD nelze, vyloučit však ano. A nikdo mu také nemůže odebrat poslanecký mandát, byť i v tomto bodě se logicky ocitne pod značným tlakem. Teoreticky může ovšem společně s Jeronýmem Tejcem a případně dalšími lidmi jeho takřečeného křídla ve sněmovně založit vlastní frakci. Se kterou ale budou těžko komunikovat ostatní kluby.
A prakticky stejně jako Michal Hašek jsou na tom i další účastníci tajné schůzky s prezidentem, tedy už zmíněný Tejc, staronový předseda poslaneckého klubu, i hejtmané Zimola a Chovanec. Třebaže posledně jmenovaný aspoň přispěl svým doznáním k tomu, že se zhroutil slib mlčenlivosti hlavě státu. Ještě pořád ho všichni pánové částečně stejně dodržují, neboť odmítají sdělit, o čem se s Milošem Zemanem bavili bezprostředně po sečtení hlasů za zády předsedy strany. Nejspíš i to se ale, aspoň v obrysech, časem dozvíme.

Podstatné je, že se Sobotka vrátil do týmu vyjednavačů s Ano 2011 a lidovci, momentálně je v něm ovšem v neděli vyřazený předseda strany sám, a k doplnění dojde nejspíš až na schůzi Ústředního výkonného výboru. Sobotka má však zelenou aspoň pro předběžné rozhovory s Babišem a Bělobrádkem, konkrétnější dohody, včetně představ o rozdělení resortů a jménech případných ministrů, přijdou na řadu nejdříve po desátém listopadu. Ostatně minimálně do té doby nebude jasné, jakým počtem spolehlivých poslanců Sobotka vlastně disponuje. Možná jich bude pořád dost ke koaliční dohodě, ale třeba ne tolik, aby ČSSD mohla nárokovat premiérské křeslo.

Nemluvě už vůbec o tom, jak se po prohře svých příznivců zachová prezident. Takovýhle vývoj během nedělního hovoru s Václavem Moravcem zřejmě Miloš Zeman nepředpokládal. Ale šanci udržet ještě poměrně dlouho ve Strakově akademii Rusnokovu vládu, asi lehce rekonstruovanou, má stále značnou. V tomhle směru mu Hašek a spol., i když asi nechtěně, nesporně pomohli.

Spustit audio