Ondřej Konrád: Otřepe se Praha s novou koalicí?

12. listopad 2018

Ruka je definitivně v rukávě, jinými slovy byla podpisy stvrzena koaliční smlouva o spolupráci na pražském magistrátu. Zbývá jen poslední velký krok, čtvrteční volba primátora, ale to bude formalita.

Neboť i na jménu Zdeňka Hřiba se tři subjekty (vlastně je jich víc a spojuje je opozičnost až rebelství v celostátním politickém rámci), už před pár dny shodly.

Prahu povede Zdeněk Hřib z Pirátů. Pospíšil ani Čižinský v radě města nezasednou

Zdeněk Hřib (Piráti)

Pražským primátorem bude Zdeněk Hřib (Piráti). Lídři Prahy Sobě Jan Čižinský a Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) v radě města nebudou. Shodli se na tom zástupci všech koaličních stran. 

Konec konců, Hřibova Pirátská strana dostala ve volbách z oněch tří nejvíce hlasů (byť jenom o málo) a o sám si o šéfovský post říkal velmi nekompromisně. Lídři Prahy sobě a Spojených sil Jan Čižinský a Jiří Pospíšil pak vyhlížejí jako přísloveční moudří, kteří přece ustoupí. Zvláštní ale je, že nebudou sedět ani v Radě města.

A to zas skoro vypadá, jakoby v tom mínili kolegu Hřiba nechat se aspoň částečně plácat, když o funkci tolik stál a nepřipouštěl jinou variantu.

Kdo chce kam

Sami mají dost jiné práce – Čižinský pokračuje ve starostování Prahy 7, Pospíšil v mandátu europoslance i coby předseda TOP 09. A oba budou vést příslušné frakce v pražském zastupitelstvu. Z mírného povzdálí tedy primátorovy kroky pozorně sledovat. Ostatně jejich kolegové zasednou přímo ve vedení. 

Čižinský nebo Pospíšil z komunální politiky neodcházejí. Budou mi pomáhat jinde, říká budoucí primátor Hřib

Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana

Pokud se nestane něco zcela nepředvídatelného, stane se novým pražským primátorem poprvé člen České pirátské strany (Piráti). Bude to vystudovaný lékař Zdeněk Hřib.  

Zpočátku by to však měl mít Zdeněk Hřib málem sladké, v oparu optimistických řečí, jak bude vše jinak a oč lepší a transparentnější. A jelikož Praha v posledních měsících takřka úpěla nad rozkopanými dopravními tepnami (to ostatně trvá), pod padajícími mosty a tak dále, změna ve vedení nese přirozenou naději.

Zároveň ovšem město trpí celou řadou problémů, neustálým odkládáním bobtnajících. Zdaleka nikoli jen přemírou aut v úzkých ulicích nebo chatrnými pilíři i mostovkami. Ty jsou jen dnes všem na očích. Tedy o stavů mostů jsme se dozvěděli, až když málem došlo ke katastrofě.

Není rada jako rada

Není pochyb, že během týdnů rokování nad koaličním programem byly všechny uzlové body prodebatovány a přijat plán na jejich postupné řešení. Chtěj nechtěj však zatím jen v obecném rámci, na konkrétní kroky teprve dojde.

Ondřej Konrád

Pak se uvidí, do jaké míry je tato koalice skutečně jiná a jestli nejen chápe potřeby města a jeho obyvatel, ale také na nich dokáže pracovat. To se totiž vlastně dalo říct i o končícím magistrátním uskupení (ve kterém mimochodem působil také pan Čižinský), a které se však mnohokrát nedokázalo na ničem shodnout.

Koalice se přece v jedné chvíli na dlouhé měsíce úplně rozpadla a její akceschopnost se už pak naplno nikdy nerozjela. Právě proto pražské volby hnutí ANO prohrálo.

Poučení by z toho mělo plynout, to je jasné. Ale víme také, že lidstvo jako takové má značný sklon k nepoučitelnosti.

Spustit audio