Ondřej Konrád: Ondráček a Horáček, nebo Horáček a Ondráček?

16. srpen 2018

Pakliže někdo kohosi veřejně urazí a pomluví, přičemž své tvrzení nepodpoří důkazem, je to jistě otrava.

Zvlášť když je urážející někdejší příslušník zásahové jednotky mlátící demonstranty během takzvaného Palachova týdne v lednu 1989. A názorově se od té doby příliš nerozvinul, neboť poslancuje za KSČM. Což by samo o sobě mohlo vést k tomu, aby nad výroky takové osoby člověk mávl rukou.

Bony a klid

To však neučinil textař a také bývalý prezidentský kandidát Michal Horáček, kterého zlobí, že jej zákonodárce Zdeněk Ondráček právě během prezidentské kampaně označil za konfidenta StB a také veksláka. Čili někoho živícího se za totality suplováním neexistujících valutových směnáren. Samozřejmě ilegálně.

Petr Hartman: Tlak ulice stačil na Ondráčka, na Babiše ne

Protest proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi

Zdeněk Ondráček není Andrej Babiš. To je základní rozdíl v protestech, které se konaly v poslední době v různých městech České republiky. Počet účastníků na nich se dramaticky nelišil. Vyznění demonstrací však bylo odlišné.

I když mezi takřečenými veksláky (oslovovali totiž na pražských ulicích západní Němce větou „Wollen sie Geld wechseln?, Chcete vyměnit peníze?), bylo mnoho zároveň spolupracujících s tajnou policií. Která je pak nechávala více méně na pokoji. Což obé Horáček odmítl a na komunistického poslance podal trestní oznámení.

Teď se věc dává do pohybu, policie žádá sněmovnu o Ondráčkovo vydání k trestnímu stíhání a on, který nikdy neuznal, že by snad mohla být jeho dávná služba v pendrekovém komandu mladistvým pochybením, ba naopak, je na ni stále hrdý, za tím spatřuje předvolební boj.

Ať ukáže, co umí

To je ovšem holý nesmysl, Horáček nikam nekandiduje a není úžeji propojen s žádným politickým subjektem. A pokud by Ondráčkovo jméno mělo KSČM v kampani poškozovat, je to jen a jen věc jí samé. Ale ona za bývalým policistou vždy pevně stála, třeba když se stal letos předsedou sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBSu.

Jindřich Šídlo: Ondráček je na svém místě

Jindřich Šídlo

Pojďme si říct radši hned na začátek jednu takovou nepříjemnou věc. Fakt, že Sněmovna v pátek zvolila na třetí pokus šéfem komise pro dohled nad GIBS komunistu Zdeňka Ondráčka, by už skutečně neměl nikoho překvapit.

Což ale širokou veřejnost zvedlo ze židlí a jelikož ohrožovalo rodící se projekt nepřímého podílu KSČM na moci, Ondráček zas rezignoval. Ale dal na vědomí, že se mu to vůbec nelíbí. Opozici ve sněmovně řekl: „Nebuďte tak namyšlení, demokratická žumpo“, a ještě několik měsíců poté nehlasoval – jako jediný komunista - pro důvěru Babišově druhé vládě.

A připomeňme ještě, že právě Ondráček v minulém volebním období navrhoval, aby se do českého zákoníku vrátily trestní sazby za takřečené „hanobení prezidenta.“ Ale sněmovna usoudila, že jde o normu až moc okatě šitou na míru nynější hlavy státu. Předkladatel to konec konců ani nepopíral.

Ondřej Konrád

Co bude popírat nebo nepopírat nyní a čím případně hodlá doložit estébáctví a veksláctví páně Horáčkovy, jasné není. Ale může to být zajímavé. Ovšem jen díky tomu, že se osočený rozhodl nenechat to jen tak.  

Spustit audio