Ondřej Konrád: Nevalné naděje obhájců v kauze Rath a spol.

14. srpen 2013

Už šest dní běží dlouho očekávaný soud s bývalým středočeským hejtmanem a dalšími osobami a zatím se v něm žádné převratné momenty nekonají. Nejsou ani příliš očekávané.

Ledaže by se obhájcům Davida Ratha, Kateřiny Pancové a Petra Kotta podařilo vysloveně rozvrátit svědectví „whitleblowerky“ Ivany Salačové, jediné z jedenácti vloni na jaře zadržených, která se přiznala vyšetřovatelům a zajistila si tak statut „spolupracující obviněné“ a příslib zřejmě podstatně nižšího trestu. Advokáti na ni také dorážejí jako sršni a snaží se jí nachytat na všem možném. Jednou už ji přiměli k pláči a žádosti o přerušení výslechu obhájců, ale to na věci mnoho nezměnilo.

Salačová, jejíž firma se podílela na zmanipulovaných zakázkách a platila za to milióny korun zprostředkovatelům Pancové s Kottem a nepřímo pak i Rathovi, už couvnout dost dobře nemůže. Obhájci by tedy museli dokázat, že jde o svědectví nevěryhodné, nebo snad dokonce policisty vyfabrikované. Což je ale značně nepravděpodobné. Vyšetřovatelé mají v rukou množství důkazů, včetně pověstné krabice s penězi a stovek hodin odposlechů telefonních i prostřednictvím tajně namontované techniky, takže nepotřebovali dodávat navíc ještě lživého svědka. Ale ochotu Salačové ke spolupráci přirozeně uvítali, o ni jsou v pevnější pozici.

Především v tom, že podnikatelka dost jasně a uvěřitelně popsala mechanismus podvodných veřejných soutěží šitých na míru předem domluvené firmě, jako tomu bylo například u rekonstrukce buštěhradského zámku. Včetně toho že aby byl tendr na venek regulérní, účastní se ho v roli „křoví“ další společnosti. Nabídka ceny za práci předem vytipované firmy je pak jasně nižší a zakázka jí tudíž hladce připadne. Ve skutečnosti jde ovšem stejně o sumu vyšší, než za jakou lze úkol provést. A rozdíl v řádu desítek miliónů jde pak na úplatky. To vše si lze sice snadno představit či domyslet, ale přímá výpověď někoho ze zúčastněných, v tomto případě Salačové, hraje důležitou roli. Toho jsou si obhájci obžalovaných velmi dobře vědomi, a proto se pokoušejí svědkyni, prakticky korunní, postavit do nedůvěryhodného světla. Zatím se jim to podle všeho moc nedaří. Ani když se v soudní síti přehrávají dlouhatánské záznamy policejních výslechů Salačové, pořízených už loni na podzim. Po nich mohla být podnikatelka také propuštěna z vazby, vyšetřovatelé neměli důvod ji dále zadržovat.

Naděje advokátů by se poněkud zvedly, pokud by mezi záznamy z výslechů a odpověďmi před soudem byly větší rozdíly. Během prvních policejních výslechů Salačová zřejmě ještě neříkala všechno, postupně se svědectví zpřesňovalo. Poslední záznam, ve kterém je už i řeč o Rathovi, považuje podnikatelka za definitivní. Těžko říci, zda obhajoba může některých rozporů využít, podstatný bude pohled soudce Roberta Pacovského, zatím naopak znechuceného záplavou námitek advokátů.

Dosavadní průběh líčení ukazuje především na Pancovou a Kotta, Salačová ale chápala, že jejich dobrý známý Rath je jakýmsi konečným garantem podvodu v pozadí z titulu své funkce. A mohla se tedy domnívat, že k němu doputuje část peněz. Se kterými Ratha policisté také zatkli. Bývalý vysoko postavený politik sociální demokracie nadále vinu popírá a před soudem bude asi opakovat, jak se domníval, že si z domu Pancové a Kotta odnáší pouhé láhve vína. Nahrávka z přepočítávání bankovek jen pár minut před zásahem policie je ovšem těžko zpochybnitelná. A Rath také asi tuší, že nemůže uspět s eventuální verzí peněz nikoli pro sebe, nýbrž do pokladny ČSSD. Ostatně i kdyby tomu tak bylo, pořád půjde o trestný čin.

Ale jak se bude David Rath hájit ještě uvidíme. Proces se potáhne dost dlouho. Zvrat je však málo pravděpodobný. A není vyloučené, že se dočkáme i doznání některého z dalších účastníků kauzy, jemuž se nakonec bude zdát lepší říci pravdu a vyjádřit lítost. K čemuž pak přihlédne soud při konečném účtování.

Spustit audio