Ondřej Konrád: Ministrovi pozoruhodně věrný prezident

31. květen 2019

Ten, pro koho bylo úterní rozhodnutí prezidenta odmítnout demisi ministra kultury nepřekvapivé, nemůže být v nejmenším udiven ani ničím dalším.

Například vyjádřením Miloše Zemana k tomu, že mu premiér na žádost předsedy ČSSD doručí návrh na ministrovo odvolání: Antonín Staněk má podle něho dostat šanci obhájit své kroky (rozuměj odvolání dvou ředitelů významných kulturních institucí), konkrétně „dovést do konce šetření ekonomické kriminality ve svém resortu“.

Ministrem do aleluja

Což je ovšem víc než absurdní a prezident to samozřejmě ví: posouzení Staňkem podaných trestních oznámení na sesazené ředitele a případná soudní řízení přes verdikt až k nejrůznějším opravným prostředkům, to je záležitost daleko přesahující mandát této vlády.

Petr Hartman: Jak ministr kultury Staněk „zařízl“ sociální demokracii

Antonín Staněk

Strana, která není schopna vyměnit ve vládě svého ministra, je odsouzená skončit ve volbách pod hranicí pěti procent.

A konec konců i funkční období hlavy státu. A ovšem: pokud má podle Zemana Staněk cosi jako právo zůstat po tuto celou dobu v křesle, pak by totéž právo měli mít ho i exšéfové Národní galerie Praha Fajt a Muzea umění v Olomouci Soukup. A ale pan Staněk jim ho nedopřál a obratem ruky je poslal z kola ven. Teď se mu nad hlavou vznášející protektorská ruka prezidentova ale asi nijak nepříčí.

Ostatně se Zemanovou pomocí jakoby od počátku počítal, když bezprostředně po podání demise veřejnosti sdělil, že tak činí pod tlakem stranického předsedy Hamáčka (jinými slovy, samotného by to ani nenapadlo) a pak hlavně, že si poslechne, co mu k tomu řekne pan prezident a podle toho se zachová. Ale přitom už rezignaci ohlásil a krátce poté i dodal premiéru Babišovi v písemné podobě.

I kdyby stál Hamáček na hlavě 

Ondřej Konrád: Staněk jde na vrub ČSSD

Ministr kultury Antonín Staněk

Kdo tipoval, že ministr kultury tlak veřejnosti nemůže ustát, ale zároveň odejde až po eurovolbách, nejspíš teď vítězně volá: „Bingo!“

A že ve skutečnosti odejít nemíní a spoléhá se na prezidenta, bylo hodně zvláštní – proč by měl mít v Zemana takovou důvěru? Ne snad proto, že něco udělal na Zemanovo přání?

Jenže takovou otázku si člověk klást chtěj nechtěj musí. Zvlášť když pak vidí, jak Zeman Staňkovo doufání přebohatě naplňuje: nepřijme demisi, mluví o setrvání ve funkci po dobu prošetření trestních oznámení, i že v ústavě není nic psáno o tom, za jak dlouhou dobu po obdrženém návrhu na odvolání člena vlády má vyhovět.

A naznačuje: Staňka budu držet na ministerstvu, i kdyby se Jan Hamáček třeba stavěl na hlavu. S vědomím, že Andreji Babišovi je to více méně jedno a bude dokola opakovat, že je resort kultury přece v rukou sociálních demokratů.

Ondřej Konrád

I když stín kauzy Staněk začíná padat i na něho. A projeví se to zcela jistě ve veřejných protestech, které se z nesouhlasu s instalací ministryně spravedlnosti překulily do otevřeného střetu s premiérem, který má podle demonstrujících odejít. A aktuálně má ještě spoustu dalších starostí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.