Ondřej Konrád: Lidovky – mizící symbol

21. červenec 2024

„Bez novin je člověk jako bez hodinek,“ říká primář Sova. Což byl už před skoro 50 lety, kdy se vysílal televizní seriál Nemocnice na kraji města, výrok komický. Vzhledem k tomu, co se tenkrát dalo v novinách číst. A dnes jde zároveň o větu anachronickou.

Čtěte také

Protože papírové noviny z běžného života značně ustoupily, mladší generace takřka ani neví, jak vypadají, a kupříkladu v pražské MHD, kde se jimi běžně šustívalo, je neuvidíte v rukou skoro nikoho. Lidé rovněž anachronický „denní tisk“ sledují v elektronické podobě. A zhusta toliko na mobilech. Kde mají ovšem i sociální sítě a televizi.

Slavná éra

Přesto oznámení společnosti MAFRA, že k 31. srpnu končí Lidové noviny, a to v podstatě úplně, část jich snad přežije coby součást deníku MF DNES, leckoho zaskočilo. Protože po stojednatřiceti letech od založení zaniká legendární titul.

Čtěte také

Pravda, nikoli poprvé, protože mezi roky 1953 až 1989 takřečené „Lidovky“ neexistovaly. Ale mají za sebou veslavnou historii, zejména když se po prvé válce přestěhovala centrální redakce z Brna do Prahy (později sídlila v Topičově domě na Národní třídě), a redaktory a autory byla tak zářivá jména jako Karel Čapek, Ferdinand Peroutka, Karel Poláček a Eduard Bass. Nebo Rudolf Těsnohlídek, jehož Liška Bystrouška vycházela kdysi v Lidových novinách na pokračování s Lolkovými ilustracemi.

A kdy deník představoval cosi jako normu seriózní a tvůrčí žurnalistiky. K tomuto odkazu se roku 1987 také přihlásily samizdatové Lidové noviny, příslib měnících se časů. V prosinci 1989 začaly vycházet legálně a hodně zdaru jim k tomu popřál Václav Havel. Přinejmenším následující dvě dekády pak hrály Lidové noviny v české společnosti podstatnou roli.

V rukou aktivního politika

Čtěte také

Chtěj nechtěj poněkud oslabenou roku 2013, kdy se i s MF DNES ocitly krátce před parlamentními volbami v majetku holdingu Agrofert Andreje Babiše. Což část čtenářů odradilo, došlo k značným personálním změnám a zažívali jsme prvou zkušenost se zavedenými médii ve vlastnictví aktivního politika. Byť později musel Babiš vložit MAFRU do  svěřenského fondu.

Před necelým rokem došlo sice k dalšímu prodeji MAFRY skupině KAPRAIN Group podnikatele Pražáka (společně s pardubickou chemičkou Synthesia), a mohlo se zdát, že se Lidové noviny stanou opět nezávislou značkou. Ale i když – aspoň podle deníku E15 – existovaly nabídky k odkoupení samostatných „Lidovek“, titul za pár týdnů končí.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Pro někoho je to vysloveně smutné, jiní to chápou jako realitu v povážlivém stavu papírových deníků u nás. K čemuž lze dodat, že i renomované noviny na Západě procházejí obtížným obdobím. Ale ve velkých státech si přece jenom čtenáře jakž takž udržely.

Lidové noviny byly už dlouho ztrátové a ochotu je přesto dál financovat nový majitel nemá. Můžeme se sice divit, proč je neprodal, ale to na věci, že mizí cosi jako symbol kvalitní žurnalistiky, nic nemění.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio