Ondřej Konrád: Kdo doplní nejvyšší ústavní čtyřku?

19. únor 2020

Ještě neuplyne ani měsíc od náhlého úmrtí Jaroslava Kubery (ODS) a senátoři už by měli mít nového předsedu. Pokud tedy vše půjde během středy hladce.

To naznačuje, že horní komora chce být co nejdříve v plné síle a plnit to, co vyplývá z jejího momentálního opozičního postavení vůči sněmovní většině dvou vládních a jednoho podpůrného subjektu – hnutí ANO, ČSSD a KSČM.

Čtěte také

Plus také vůči hlavě státu, na kterou dokonce podala žalobu k Ústavnímu soudu, kterou ale podle očekávání zakousla výše jmenovaná širší vládní většina opírající se o prezidenta a nesouhlasila ani také k prezidentovi vstřícná SPD.

Miloš Zeman na oplátku zase čas od času mezi řečí navrhuje podle něho přebytečný Senát zrušit, eventuálně aspoň vyhladovět. Tedy seškrtat mu finance až na příslovečnou kost. A Kuberovi, jehož prezident jinak bral coby do jisté míry spřízněného žertéře, nikotinistu a vlastně i politického souputníka, vyhrožoval koncem přátelského vztahu, pokud se opravdu vypraví na zamýšlenou návštěvu ostrovní Číny, tedy nekomunistického Tchaj-wanu.

AKTUALIZUJEME: Novým předsedou Senátu byl ve středu dopoledne zvolen Miloš Vystrčil z ODS.

Přidají se lidovci?

Otázkou je, jestli by tento Kuberův nenaplněný a nejen pro prezidenta trochu kontroverzní záměr zkusil dotáhnout do konce jeho nástupce. Ať už jím bude někdejší telčský starosta a pak vysočinský hejtman, nyní už desátý rok senátorující Miloš Vystrčil, čímž by se zachovala kontinuita, protože jde rovněž o člena ODS, anebo za TOP 09 a STAN před čtyřmi lety zvolený Jiří Růžička, známý hlavně Pražákům jako ředitel prestižního Keplerova gymnázia.

Čtěte také

Kandidáty tedy postavily do voleb jen dva nejpočetnější kluby v horní komoře, třetí frakce v pořadí, lidovecká, se oproti minulé volbě, kdy až v úplném finále Kuberovi překvapivě podlehl její reprezentant Václav Hampl, protentokrát zdržela.

Lze si to vysvětlovat tak, že ctí právo občanských demokratů na pokračování a přikloní se k Vystrčilovi s vědomím, že jde stejně o předsedu, který bude muset na podzim postavení potvrdit po volbách do jedné třetiny Senátu, což se samozřejmě nemusí povést? Možné to je, žádné drama se tudíž konat nebude, jen Růžička si to aspoň nanečisto vyzkouší pro příště. Eventuální.           

Dále od Senátu, dále

Na první pohled jde tedy o rutinní a nepříliš významnou událost. Ale nezapomínejme, že předseda Senátu je jedním ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů v zemi.

Ondřej Konrád

A i když je hodně nepravděpodobné, že kupříkladu ty ostatní tři naráz sklátí nějaká epidemie, kdyby se přece něco takového přihodilo, šéf horní komory se rázem stává figurou číslo jedna. Včetně funkce vrchního velitele armády. Na takovou krkolomnou možnost se ovšem obyčejně asi nemyslí. Ale možná by mělo.

Stejně jako by se neměl Senát podceňovat. Prezident o tom ví své a s radostí by ho nechal vyhladovět jako posádku obléhaného hradu, i když horní komora sídlí v podhradí a na Hradě se zase on sám takřka už ani nezdržuje. Natož aby tam snad hladověl.           

Autor je komentátor Českého rozhlasu 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.