Ondřej Konrád: Doktor No, nebo soudruh Si?

8. leden 2019

Je to skoro jako z bondovky, nebo jiného efektního filmu postaveného na podobných principech, ve kterém je lidstvo ohroženo nejvyspělejší technologií.

Kateřina Procházková: Hej hej, Huawei

Huawei

O čínské společnosti Huawei se jako o bezpečnostním riziku mluví prakticky po celém světě už nějaký čas.

Jež se dostane do rukou vynalézavým zločincům. Což by se třeba i mohlo stát, pokud budou páteří mobilní sítě budoucnosti G5 produkty firem Huawei nebo ZTE.

Ve kterých je dost možná už dnes cosi mikro-mikro zabudováno a na celé zeměkouli pilně sbírá informace všeho druhu. Kdyby takovou hračkou disponoval Dr. No, agent Bond by měl práce jak na kostele.

S dalajlámou? Ani za nic!

Jenže realita je svým způsobem vlastně horší. Jelikož Huawei i ZTE jsou úzce propojené s armádou komunistické Číny. A může jít i podstatně ambicióznější cíle než je pouhá špionáž. Jíž to všechno ovšem začíná. A tak je na místě nejvyšší obezřelost.

Speciál: Výrobky Huawei jako bezpečnostní hrozba?

Huawei

Vláda i někerá ministerstva se začaly zbavovat mobilů od čínské firmy Huawei. Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost představuje používání hardwaru a softwaru od Huawei a další čínské firmy ZTE bezpečnostní hrozbu. To firma Huawei odmítá a požaduje důkazy.

O nebezpečí z čínských technologií také vědí delší dobu USA, Kanada, Austrálie a řada dalších zemí. Ale přece i Česká republika, neboť ji v tomto smyslu opakovaně varuje výroční zpráva BIS.

Jenže teprve nyní, jak mezinárodní tlak vůči Huawei a ZTE sílí, zejména v Americe, se cosi dalo do pohybu i u tady. A hned z toho byl menší diplomatický konflikt. Protože čínská administrativa je alergická na jakoukoli kritiku a hlavně zvyklá, že před takovou velmocí zůstávají hlavně malé země v uctivém postoji.

Pokud jde o nás, Čína si to ověřila v říjnu 2016, když jí čtyři nejvyšší čeští ústavní činitelé ujišťovali, že by se s tehdy zrovna v Praze pobývajícím duchovním vůdcem Čínou okupovaného Tibetu – tedy dalajlámou – nesešli ani za zlaté prase.

Nenápadně spící čipy

Jiří Leschtina: Jak vypudit Huawei z hospodářské páteře státu

Společnost Huawei

V těchto dnech dorazil do Strakovy akademie dokument Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a tajných služeb.

Když naopak dnes říká český premiér, že čínský ambasador zkrátka lže o obsahu jejich předvánoční neoficiální schůzky právě na téma Huawei, je to docela posun. Ačkoli jinak máme vůči Andreji Babišovi výhrady.

A je také dobře, že jeho vláda vážně vnímá varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. A nehodlá jen mávnout rukou, že je stejně přece všechno všude „made in China“, tak co?

Ondřej Konrád

Natož se dokonce jako prezident posmívat těm, kdo jsou znepokojeni zřejmě skutečnými čínskými praktikami. Byť neviditelně zabudovanými do mobilních sítí, ale i do telefonů a mnoha dalších produktů. Jako kdyby v nich dřímali jacísi spící agenti, které je kdykoli možno aktivovat a bůhví, co se pak stane. Jak by to měl v úmyslu už zmíněný Dr. No. Anebo soudruh Si?

Spustit audio