Olympiády bohatých

6. červenec 2005

Jaký bude svět za sedm let, neumí přesně říct nikdo. Možná v něm ubude dětí umírajících hladem a nemocemi, možná jich naopak přibude. Co se dnes o roce 2012 dozvíme, je, kde proběhnou olympijské hry. K Singapuru, ve kterém Mezinárodní olympijský výbor rozhodne mezi Moskvou, New Yorkem, Madridem, Paříží a Londýnem, bude asi upřena pozornost srovnatelná s tou, která provází dnes začínající summit skupiny G-8 ve skotském Gleneagles.

Hostit olympioniky je prestižní událost, reklama a velký byznys. Soupeření světových metropolí je vyrovnané, favorit se tipuje obtížně a špatné rozhodnutí nehrozí. Alespoň tedy pokud hodnotíme kritéria, jakými jsou podpora obyvatel, připravenost postavit špičková sportoviště, anebo schopnost zajistit bezpečnost účastníků. Chtít od pořadatelů velkolepé sportovní show i splnění nějakých neekonomických kritérií zatím nikoho nenapadlo. Olympijské myšlence by přitom docela slušelo, kdyby svátek mírového soupeření národů svět neorganizoval v zemích, které jsou na to dostatečně bohaté, ale naopak v těch, které nejvíce potřebují pozornost světa, protože jsou na to dostatečně chudé.

Summit osmi nejbohatších zemí světa, na kterém bude polovina přítomných prezidentů a premiérů netrpělivě čekat esemesku ze Singapuru, je jednou z příležitostí, jak docílit, aby se někdy v budoucnu mohla olympiáda konat také v Africe. Stačí to chtít a učinit to vyšší prioritou, než je větší bohatství bohatých. Kdyby Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že se olympiáda bude konat v Dárfúru či ve Rwandě, byla by to pro země, které tam vyšlou své sportovce, výzva učinit dějiště olympiády důstojným místem pro život. Anebo by to byl konec olympijských her? V každém případě by se to mělo zkusit.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.