Odvolaný trenér

16. říjen 2001

Být trenérem v NHL je zřejmě obtížnější než být v NHL hráčem. Ivan Hlinka loni dovedl Pittsburgh po pěti letech až do finále konference. V této sezóně se ale Tučňákům nedaří a po čtvrté porážce v řadě oznámil manažer klubu, že Hlinka jako trenér končí. Jako důvod uvedl jeho špatnou komunikaci s hráči.

Kdyby se Hlinka v létě místo dovolené učil angličtinu, třeba by se mu s hráči komunikovalo lépe, ale hlavním problémem nejspíše nebyla angličtina. Hlinka přišel do NHL s představou, že Kanaďanům a Američanům předvede výhodu hry na tři sehrané pětky, a netajil se přesvědčením, že týmový duch je víc než několik individualit. Po smolném úvodu sezóny ovšem Hlinkovi zaměstnavatelé prohlašují, že si trenér nezvykl na způsob hry v NHL, a vzpomněli si ještě na to, jak prý v minulé sezóně neudržel v dobré pohodě Jaromíra Jágra. Ten si skutečně před časem posteskl, že než přišel do Pittsburghu Hlinka, byl zvyklý hrát dvacet osm minut za zápas a najednou byl na ledě o deset minut méně. Jágrovi se nezamlouval způsob, jak Hlinka střídal, a občas měl pocit, že by se ho trenér měl zastat před novináři.

To je ale minulost a dnešní Pittsburgh nepůsobí matným dojmem kvůli tomu, že Jágr není v pohodě, ale kvůli tomu, že ho s několika dalšími hráči prodali. V Pittsburghu zatím střílí góly pouze útok Straka, Lang a Kovaljov, navíc prodej nejproduktivnějšího hráče vedení klubu nekompenzovalo koupí brankáře. Například Romana Turka, se kterým Calgary vede severozápadní divizi, anebo Haška, se kterým je v čele centrální divize Detroit. Zda Pittsburgh bez Hlinky začne vyhrávat, je otázka. O čem pochybovat netřeba, je to, že kdo se neztratí, je Ivan Hlinka. Měl by příště koučovat hráče, kteří mu budou věřit, což je důležitější než anglická konverzace.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.