Odvolání ředitele

15. květen 2003

Není odvolání jako odvolání. Když v roce devadesát devět odvolali Vladimíra Železného z funkce jeho američtí partneři, v krátkém čase se mu podařilo vybudovat Novu znovu. Měl ve sporu s Američany podporu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, tichou podporu politiků, těšil se přízni bankéřů, kteří ochotně poskytli úvěr a najít nové moderátory bylo to nejmenší. Dnes Vladimír Železný ke svému odvolání uvádí, že "rozhodnutí akcionářů chápe a plně ho akceptuje".

Politici, ke kterým měl blízko, skončili po minulých volbách v opozici, mediální rada, které většina poslanců připsala odpovědnost za prohranou arbitráž, byla odvolána, a současní akcionáři zřejmě dospěli k závěru, že jejich investice je v případě dalšího Železného ředitelování ohrožena. Odvolání odůvodnili spojováním soukromých problémů Vladimíra Železného a problémů českého státu vzniklých na základě prohrané arbitráže s fungováním televizní stanice Nova.

Rozhodování jednatelů PPF a MEF Holdingu určitě nebylo snadné. Neodvolávali pouze ředitele, ale také velmi populárního moderátora divácky oblíbeného pořadu, tedy mediální hvězdu. Šance, že při výběru nového šéfa Novy najdou její vlastníci někoho, kdo plnohodnotně zastoupí Vladimíra Železného v pořadu Volejte řediteli, je mizivá. Na druhou stranu od nich diváci - nováci nemohli očekávat, že kvůli jednomu pořadu budou riskovat ztrátu licence. Otázkou, která asi dnes akcionáře trápí nejvíc, je vývoj sledovanosti. Peoplemetry neomylně změří, zda si Nova i bez Železného udrží současný "rejting", a tím i silnou pozici vůči zadavatelům reklamy. Cenu bývalého ředitele určí televizní diváci. Bude tím vyšší, čím více jich přeladí na ČT či Primu. A bude zanedbatelná, pokud zůstanou u Novy.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.