Odveta za Prahu

12. květen 2005

Pro osm hokejových týmů, které se dosud na mistrovství světa rozehrávaly a sehrávaly, nadešel den, kdy teprve začíná boj o medaile. Vyřazovací systém je drsný a čtyři mužstva ho budou po dnešku proklínat. Ti, kteří postoupí do semifinále, se ovšem zlobit nebudou.

České hokejisty čekají stejně jako loni Američané, a asi je to dobře. Ať už proto, že nás loni vyřadili a ještě si pamatujeme, že svět se proto nezbořil. Anebo proto, že jsme jim něco dlužni. Hovoří se o pomstě, odvetě anebo odplatě. Odplatu zmínil trenér Růžička, který má za to, že je třeba proti Američanům přitvrdit hru. Doslova se vyjádřil: "Musíme to pořádně mydlit." Hráči sice vesměs tvrdí, že to bude zápas jako každý jiný, vracet se k minulosti nemá smysl, a kdo chce vyhrát, musí porazit všechny. Vzpomínka na loňské čtvrtfinále ovšem zcela nevybledla. Hráči si zapamatovali důležitou okolnost, že totiž ztratili dvoubrankové vedení, protože pozapomněli na pravidlo, že se soupeři, jako je Kanada či Amerika, je třeba hrát naplno až do poslední vteřiny. To nyní plánují.

Také trenér Američanů ovšem avizoval, že jeho chlapci určitě na ledě odevzdají maximum a diváci že se mohou těšit na skvělý hokej. Shoda je v tom, že zápas bude vyrovnaný a nemá jasného favorita. V náš prospěch nakonec paradoxně vyznívá to, co je jinak předmětem stížností a znechucení hráčů, totiž špatný vídeňský led. Američané dosud bruslili v Innsbrucku a to, na co si naši chtě nechtě zvykli, je teprve čeká. Stane-li se ovšem zázrak a led bude dokonalý, také by měli mít výhodu naši. Na rozdíl od Američanů si hrací plochy budou vážit a nepochybně si budou užívat bruslení a kombinace, tedy hrát svou typickou hru. Pokud jde o led, v každém případě bychom tentokrát měli postup oslavovat my.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.