Odstoupí rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser?

23. červen 2003

Ve svých 34 letech už Karl-Heinz Grasser stihl udělat poměrně oslnivou kariéru. Tento syn korutanského obchodníka s automobily po studiích působil ve vídeňském sekretariátu strany Svobodných a později zastával funkci zástupce korutanského hejtmana. Po rozchodu s Jörgem Haiderem, kterého tehdy pro týdeník Profil označil jako "ne bezchybného", Grasser nastoupil jako tiskový mluvčí do koncernu Magna rakouského Kanaďana Franka Stronacha. Bylo mu pouhých 31 let, když se stal poprvé ministrem financí - nejmladším v poválečné historii Rakouska. Tehdy ještě v barvách Svobodných.

Svým postojem k daňové reformě se však loni na podzim s FPÖ definitivně rozešel a 8.září spolu s vicekancléřkou Susanne Riess-Passerovou a předsedou stranického klubu Svobodných v parlamentu Peterem Westenthalerem rezignoval na svůj úřad. Ještě před konáním mimořádných parlamentních voleb potom předseda lidovců Wolfgang Schüssel signalizoval, že v případě vítězství s Grasserem počítá ve své nové vládě. Tak se také stalo a v únoru letošního roku tento mladý a oblíbený politik opět usedl do křesla ministra financí. Nyní už jako nezávislý.

Jeho stoupající hvězdě na rakouském politickém nebi však hrozí pád. Grasser v posledních dnech čelí obvinění, že zneužíval svůj úřad, dopustil se daňového podvodu a v rozporu se zákonem přijímal dary. V centru pozornosti především opozičních Zelených a sociálních demokratů stojí ministrovy osobní internetové stránky. Jejich zřízení totiž financovala instituce, která nese název "Verein zur Förderung der New Economy", tedy česky Spolek pro podporu New Economy. A to částkou, která se podle rakouských médií pohybuje mezi 150 000 až 220 000 eury. Tyto peníze zmíněná instituce získala od Asociace zástupců průmyslu, která má status soukromé organizace.

Celá záležitost vyvolává hned několik otazníků: Členové Spolku pro podporu New Economy jsou Grasserovi blízcí spolupracovníci a přátelé. Tato instituce navíc sídlí v bytě ministrova přítele a mluvčího Matthiase Winklera. Oficiální náplní Spolku má být pořádání kursů a seminářů - jeho jedinou známou aktivitou je však realizace Grasserových webových stránek, které slouží k prezentaci vlastní ministrovy osoby. Dosud také není jasné, jak peníze, které byly použity na zřízení zmíněných internetových stránek, označit. Jednalo se o dar? V takovém případě by mohlo jít o porušení rakouských zákonů. Zmíněnou sumu nelze označit ani jako další ministrův příjem - členové rakouské vlády totiž ke svým ministerským platům žádné jiné příjmy pobírat nesmějí. Peníze, které Spolek pro podporu New Economy obdržel od Asociace zástupců průmyslu, měly být v každém případě zdaněny. To se ale nestalo.

Internetoví experti navíc upozorňují, že zřízení osobních webových stránek stojí podstatně méně, než nějakých 150 000 eur. Podle Otto Bohince, kterého cituje rakouský týdeník Profil, se v případě ministrových stránek může jednat o maximálně 25 000 až 30 000 eur. Logicky se tedy nabízí otázka: kde je zbytek oné sumy, kterou Grasserovi Spolek pro podporu New Economy poskytl?

Pod drobnohled médií a opozičních politiků se také dostal kontroverzní nákup stíhaček typu Eurofighter pro rakouskou armádu. Ačkoli Grasser původně koupi jakýchkoliv stíhaček odmítal, přiklonil se později právě k Eurofighterům, které představovaly nejdražší variantu. Na tomto ministrově obratu zaráží zejména skutečnost, že z nákupu stíhaček a s nimi spojených kompenzačních obchodů bude profitovat ministrův bývalý šéf, ředitel koncernu Magna Frank Stronach.

Výše zmíněná obvinění mají úřady přezkoumat začátkem července. Z případného pádu ministra financí by se pravděpodobně radovala šedá eminence strany Svobodných Jörg Haider, který v rozhovorech s novináři již několik týdnů mluví o svých ambicích opět usednout na místo šéfa strany. S odrodilým ministrem Grasserem by si jistě rád vyrovnal účty.

Karl-Heinz Grasser ale všechna obvinění ze střetu zájmů, zneužívání pravomocí či daňového podvodu odmítá. Rozhodnutí o nákupu stíhaček bylo podle Grassera přijato na základě doporučení armádní komise. A důležitá je podle něj skutečnost, že jeho internetové stránky byly financovány sponzorem a ne penězi daňových poplatníků. Přesto z nich ale byla minulý pátek pro jistotu stažena většina fotografií, která zachycují ministra financí coby kojence, jako osmiletého chlapce pod vánočním stromkem, nebo na masopustním průvodu v rodných Korutanech. Jak podotýká Profil: "Třeba se na stránkách místo těchto snímků nyní objeví i něco o New Economy."

autor: Šárka Daňková
Spustit audio