ODS zůstává jasným favoritem

5. prosinec 2005

Může ODS vůbec nějak bránit nástupu sociálních demokratů? Už podle druhé agentury pro výzkum veřejného mínění se popularita obou stran téměř vyrovnala a občanští demokraté, dosud nepochybní favorite jarního volebního klání, se musí bát o svůj výsledek.

Lídr sociálních demokratů, premiér Jiří Paroubek, se už nechal slyšet, že zhruba v březnu jeho strana v preferencích ODS předstihne. Nedodal, že pak v červnu suverénně vyhraje volby, nepochybně si to ale myslí. Dá se s tím vůbec něco dělat? O tom by tedy měli vážně uvažovat lidé z vedení nejsilnější strany.

ODS pochopitelně žije nadcházejícími volbami a strategii také průběžně vymýšlí. Přitom musí správně reagovat na tahy svého protivníka. V základních rysech však už má jasno a teď půjde o to, aby svou představu o volebním boji sociálním demokratům vnutila.

Volební lídři ODS se zpravidla shodnou na tom, že Paroubek pro ně nemá být soupeřem. Přitom se snaží vzbudit dojem, že není seriózním protivníkem, nepřináší rozumné argumenty a pracuje jen nástroji showbusinessu a marketingu. Nezajímá ho veřejnost, veškeré problémy využívá jen k tomu, aby prezentoval sám sebe. Lidé mu proto nemají věřit, stejně jako mu nevěří jeho protivníci.

Přitom nejde jen o úhybný manévr. Občanští demokraté míří na věcná témata, na kterých by mohli ukázat slabiny sociálnědemokratických vlád a vysvětlit voličům, proč raději volit někoho jiného. Nám prostě jde o to, jak lidem pomoci. ODS musí zvolit vhodná témata, aby o tom veřejnost přesvědčila. Přitom musí dbát na dvě pravidla, která nesmí přehlédnout nikdo, kdy by chtěl u voleb uspět. První upozorňuje, že Češi jsou spokojení, jako nebyli snad nikdy v historii. Vydělávají hodně peněz, žijí příjemně a dokonce věří tomu, že může být ještě lépe. Z toho vyplývá, že před volbami nemohou uspět katastrofické vize. Podle druhého pravidla si Češi uvědomili, že ekonomika nesouvisí s politikou. Svůj optimismus ohledně hospodářství neztratili ani ve chvíli, kdy vrcholil skandál premiéra Grosse. Je tedy možné, že za svou současnou ekonomickou pozici nebudou vděčni Grossovu nástupci Paroubkovi.

Paroubek dokázal, že se lidem vrací relativní důvěra v politiky, ODS teď stojí před úkolem využít této obnovené důvěry ve svůj prospěch. Stojí za pozornost, že na současném vedení ODS ulpěl stín špatné Grossovy pověsti.

Občanští demokraté proto chtějí představit svou novou tvář - bude sociální a bude se distancovat od současného stylu vládnutí. Hlavními tématy bude jednoznačně - jak prohlásil na kongresu předseda Mirek Topolánek - nezaměstnanost a korupce. Je to nepochybně šikovná volba. Pokud jde o boj s nezaměstnaností, do této kolonky se vejde zneužívání sociálních dávek, podpora živnostníků, nižší daně. A s korupcí souvisí nadvláda byrokracie a nepřehledných zákonů, které chceme pochopitelně všichni zrušit. To jsou jasné cíle a jejich sledováním by mohla ODS celé zemi prospět.

Občanští demokraté se tak mohou vyprofilovat jako lidová, všem otevřená strana. Měla by představit schopné politiky, navíc ochotné kampaň odpracovat. A takových lidí by měla mít po všech vítězstvích v obecních, senátních a krajských volbách víc než dost.

Vyhlídky občanských demokratů jsou opravdu dobré. Vedle toho, že mají jasnou cestu, kterou zbývá jen uskutečnit, mohou počítat s jednou výhodou. Při rostoucím nezájmu o politiku přijde zřejmě volit méně lidí, než obvykle. V takovém případě volební preference od výzkumných agentur mnoho neříkají. Vzpomeňme na loňský podzim, kdy ČSSD zaostávala za ODS jen pár procenty. Pak v krajských volbách prohrála o dvacet procent. Občanští demokraté mohou svými tématy přitáhnout víc lidí, než Paroubkův velkolepý marketing. Stačí, aby měli dostatečné sebevědomí a nenechali si vnutit jinou hru podle jiných pravidel, než sami zvolili.

S odstupem je možné říci, že strategie ODS více odpovídá současné situaci ve společnosti. Ve volbách o mnoho nejde, velká témata jakými byly ekonomické reformy, krach kupónové privatizace a vstup do Evropské unie, už jsou za námi a jde jen o to, doladit systém demokratických a hospodářských institucí. O tom, že by se v daních a státních předpisech mělo spíše škrtat, musí být přesvědčena většina Čechů.

Premiér Paroubek chce před volbami rozehrát velkou hru, kdy na jedné straně budou stát proevropští sociální demokraté spolu s profesními organizacemi, odbory, intelektuály a celou občanskou společností. Právě těmto lidem může ČSSD slibovat mimořádnou vládní podporu po vyhraných volbách. Na druhé straně vidí sociálnědemokratický lídr temné spojenectví Klause, Kalouska a Topolánka, kteří chtějí zemi uzavřít před Evropou, pod zástěrkou rudého nebezpečí nás zbavují občanské rovnosti a podřizují vládě mezinárodních monopolů.

Je to past na volebního favorita, bude však záležet jenom na něm, jestli do ní spadne.

autor: Petr Holub
Spustit audio