Očkování proti malárii hledají vědci desítky let. Nově testovaná vakcína se aplikuje přímo do žíly

14. srpen 2018

Nitrožilně podávaná vakcína se zatím jeví jako úspěšná. Pokud půjde vše dobře, mohla by být k dispozici už v roce 2020. Primárně je ale určena pro obyvatele Afriky. Cestovatelé z jiných kontinentů se budou muset nadále spoléhat na antimalarika a moskytiéry.

Malárie nejčastěji zabíjí v subsaharské Africe. Na parazitickou infekci, kterou přenáší komár Anopheles, zemře každoročně na šest set tisíc lidí. Každý rok navíc přibude dalších 200 milionů nakažených.

Nová vakcína se testuje ve speciálním zrychleném režimu – má totiž výjimku od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Úspěšnou vakcínu proti této exotické nemoci hledají vědci už desítky let. Doposud testované látky se ale ukazují jako málo účinné. Podle odborníka na cestovní medicínu Rastislava Maďara z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity je důvodem složitý životní cyklus paratzita.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar vám poradí jak přežít tropická vedra!

Nepál - diagnostický proces v horském středisku

V pátek 24. července 2015 byl naším hostem po 11 hodině Doc. MUDr. Rastislav Maďar, který má zvláštního koníčka, ve svém volném čase totiž navštěvuje rozvojové země, kde zdarma léčí lidi.

„Parazit vstupuje do jaterních buněk, kde nějakou dobu zůstává a potom, když se tam dostatečně namnoží, opět velmi rychle vstupuje do červených krvinek, kde se zase rozmnožuje. Když už červená krvinka není schopná počet parazitů udržet, dochází k jejímu protržení a parazit se ve velkém počtu uvolňuje a znovu vstupuje každý sám do jiného erytrocytu,“ vysvětluje lékař.

Celý proces se stále opakuje. Právě když dochází k protržení krvinky a uvolnění parazita do krevního oběhu, projevuje se u člověka typický malarický horečnatý záchvat. Kromě horečky trpí nakažený také zimnicí, pocením, bolestmi kloubů a hlavy nebo zvracením a křečemi.

Vůbec poprvé se vakcína aplikuje přímo do žíly. A v krevním oběhu by měla parazita zneškodnit velmi rychle, ještě než vyvolá nemoc.

„Všichni doufáme, že to dopadne dobře. Sice by bylo mírně komplikované naučit terénní pracovníky v Africe dostat se do krevního oběhu jehlou, ale na druhou stranu ty jehličky by byly malinkaté – přibližně jako na stříkačkách od inzulinových jehel. Vakcína by navíc byla termorezistentní, takže by nebylo nutné dodržovat tak přísné tepelné podmínky skladování.“
Rastislav Maďar

Rastislav Maďar se domnívá, že v roce 2019 by se mohla začít připravovat registrace léku a o rok později by mohla být vakcína pro Afriku dostupná.

autoři: Zuzana Marková , anr
Spustit audio