Očkovací kapacita v Praze je obrovská a zdaleka přesahuje plánované dodávky vakcín, tvrdí radní Johnová

22. březen 2021

V pražském Kongresovém centru v pondělí začalo ve zkušebním provozu fungovat očkovací centrum s kapacitou až tisícovky lidí denně, tento týden to ale budou nanejvýš dvě stovky. Očkovat se tam bude vakcínou Pfizer/BioNTech. „Nečekaná překvapení jsou na denním programu. S vědomím toho, jak to (ne)funguje, jsme plánovali i provoz tohoto centra,“ říká Milena Johnová, pražská radní pro zdravotnictví ze strany Praha sobě.

Na pravidelném úterním jednání hejtmanů s vládou se prý pravidelně řeší problémy s distribucí vakcín. „Existují různé tabulky, které spolu nesedí, informace nejsou úplně kompatibilní. Před novým závozem by sklady měly být prázdné, což se zdá, že nejsou. To je třeba řešit,“ podotýká.

Čtěte také

„Očkovací kapacita v Praze je obrovská a zdaleka přesahuje plánované dodávky vakcín. Dává mi smysl, aby si nemocnice ulevily od očkování a předaly to městským očkovacím centrům vznikajícím v poliklinikách a v nemocnicích,“ dodává Johnová.

V Praze by prý bylo možné očkovat 165 tisíc lidí týdně, pokud by byl dostatek vakcín. Celkem je registrováno 45 očkovacích míst, z toho 38 je aktivních, protože na některé se s vakcínami vůbec nedostalo.

Johnová je rovněž radní pro sociální politiku a kritizuje, že vedle lékařů a dalších klíčových profesí nebyli očkováni také pečovatelé v terénních sociálních službách.

„Došlo k zaváhání a nedorozumění. Vláda předpokládala, že v první várce budou očkovány i domy s pečovatelskou službou. Pamatuji si ten údiv na jednání hejtmanů s vládou, kdy se zjistilo, že tito pečovatelé nebyli zahrnuti,“ uvádí Johnová s tím, že právě pečovatelé jsou nyní očkováni v rámci testovacího provozu vyšehradského centra.

Hlavní město rovněž přišlo s vlastní očkovací kampaní a strategií. „Je to strašně důležité. Velmi tu chybí porozumění veřejnosti, co se tu vlastně odehrává a proč je potřeba dodržovat restriktivní opatření, nechat se testovat, trasovat a očkovat a proč,“ zdůrazňuje pražská zastupitelka.

Lidé se prý stále zdráhají nahlašovat své rizikové kontakty, aby tím své známé neposlali do karantény.

„Bylo by dobré, aby se upravila tak, aby se z ní po určité době dalo dostat prostřednictvím negativního testu. Nechat se na 14 dní zavřít do karantény je pro spoustu lidí ekonomicky velmi obtížné a komplikuje to život,“ poznamenává s tím, že vláda by se v tomto ohledu měla inspirovat v zahraničí.

Zůstane na Praze 1 nízkoprahové Centrum Naděje? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související