Obří krysa ze "ztracené sopky"

8. září 2009

V pralesích ostrova Papua-Nová Guinea žije dosud neznámý druh obří krysy.

Hlodavce, který na délku měří 82 cm a váží 1,5 kg, objevil tým britských filmařů, který se podílí na projektu BBC s názvem Lost Land of the Volcano. Místem objevu je kráter sopky Mount Bosavi, kde krysy ve výšce 1000 metrů nad mořem poprvé zachytila infračervená kamera. Zatím se zdá, že jde o endemický druh, který se nikde jinde nevyskytuje. Druh se kromě své velikosti a stříbřitě hnědé zvlněné srsti vyznačuje také naprostým nedostatkem strachu ze člověka. Jedna krysa se před filmaři vůbec nepokoušela utéct, členy týmu si klidně očichala a dokonce se nechala hladit po hřbetě.

Podle odborníků ze Smithsonian National Museum of Natural History, kteří filmaře doprovázejí, jde o jeden z největších druhů krys, jaké existují. Vědci se domnívají, že patří do rodu Mallomys, který zahrnuje několik druhů velkých krys. Odborné jméno nový druh zatím nemá a než je dostane, musí se spokojit s přezdívkou "Bosavi woolly rat" čili bosavijská huňatá krysa.

Přítulnou obří krysu si můžete prohlédnout na videu na stránkách BBC.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.