Obrana Turecka

17. únor 2003

Rozhodnutí NATO začít s plánováním vojenské pomoci Turecku pro případ, že by došlo k útoku na Irák a tím pádem k případnému útoku Iráku na Turecko, padlo nakonec až včera před půlnocí po třech týdnech obtížných jednání.

K dosažení kompromisu bylo nutné přesunout agendu ze Severoatlantické rady do Výboru pro plánování obrany, jehož členem není Francie, a opatřit dokument formulacemi, ze kterých by bylo zřejmé, že ochota bránit Turecko neznamená automaticky souhlas s válkou. Na tom trvalo Německo a především Belgie. Kromě o letounech AWACS, raketových systémech Patriot a protichemických silách se tak dokument zmiňuje i o pokračující podpoře úsilí OSN najít mírové řešení irácké krize. Hlavním smyslem včerejší dohody ovšem bylo pokusit se zažehnat krizi aliance. Zda se to podařilo, nám brzy naznačí američtí kongresmani, diskutující o tom, jak potrestat Francii a Německo za jejich pacifismus. Pokud se Spojené státy rozhodnou pro bojkot německých zbrojních a průmyslových zakázek a přijmou opatření proti dovozu francouzských sýrů a vína, můžeme to brát jako jasný signál, že NATO v dnešní podobě končí. Když se totiž hovoří o společných hodnotách, na kterých stojí euroatlantické partnerství, pak hodnotou nejvyšší, idealisté ať prominou, je společný byznys. Lze ho zachránit?

Nadějí pro Severoatlantickou alianci je irácký diktátor. Příštímu neomezenému dovozu německých Mercedesů a francouzského sýra do USA by prospělo, kdyby Saddám Husajn vystřelil raketu s antraxem na Turecko a byl za to s požehnáním Rady bezpečnosti potrestán společnou akcí široké protiteroristické koalice. Bohužel pravděpodobnější je zánik NATO, například kvůli recipročnímu evropskému bojkotu Hollywoodu.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.