O Ústavu pro studium totalitních režimů

6. únor 2008

Od minulého pátku má Česká republika Ústav pro studium totalitních režimů, který má za úkol zkoumat české dějiny od září 1938 do prosince 1989, tedy období hnědé i rudé totality, socialismu národního a internacionálního a je mu podřízený kompletní Archiv bezpečnostních složek.

Do archivu již předaly materiály ministerstvo vnitra a obrany, ale také civilní rozvědka, což je Úřad pro zahraniční styky a informace, krátce nazývaný ÚZSI a civilní rozvědka, která nese název Bezpečnostní informační služba, krátce nazývaná BIS a Vojenské zpravodajství. Očekává se, že další materiály ještě dodá Vězeňská služba a policie České republiky. Archiváři tvrdí, že písemností je tolik, že by vytvořily komín o výšce dvaceti kilometrů, což představuje například délku dvaceti Václavských náměstí.

Pod správu ředitele ústavu Pavla Žáčka se nedostalo jen asi 4,8 procenta materiálů hlavně z Úřadu pro zahraniční styky a informace, které by údajně svým vyzrazením mohly ohrozit bezpečnost státu nebo některých konkrétních živých osob. Podle Pavla Žáčka Slovensko odtajnilo veškeré materiály, a proto se předpokládá, že u nás se i zbylými svazky bude ještě podrobněji zabývat ministr vnitra Ivan Langer spolu s Národním bezpečnostním úřadem. V příštích třech, čtyřech letech čeká Úřad digitalizace veškerých materiálů, což je velmi důležitý krok, protože zvláště starší svazky z padesátých let jsou polorozpadlé a častější styk s nimi by je mohl úplně zničit. Takhle budou všem badatelům a občanům běžně přístupné na internetu.

Jak známo vztah k Ústavu jednotlivých politických stran, ale i vědců není jednoznačný. Politici opozice, sociální demokraté a komunisté, jsou silně proti. Zákon o zřízení Ústavu prosadila vládní koalice. ČSSD dokonce poslala stížnost k Ústavnímu soudu, protože se domnívá, že jde o falšování historie. Historikové třeba z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd, kteří byli proti, zase hovoří o tom, že policejní spisy nikdy nevydávají pravdivý obraz historie a připomínají, že každý problém je třeba zkoumat v širších kontextech.

Podobný úřad dokumentující práci východoněmecké tajné policie Stasi funguje i v Německu a jak známo přispěl k objasnění způsobu práce této zločinné organizace, ukázal jak pracovala a koho sledovala i kdy a za jakých okolností někteří lidé selhali. Jeden z nejzajímavějších dokumentů byl nalezen v říjnu minulého roku v pobočce v Magdeburgu a jde o služební pokyn pro pohraniční stráž z 1.října 1973. V dokumentu stojí: "Neváhejte s použitím zbraně, a to ani tehdy, když se překonání hranic dopustí ženy a děti, což je u zrádců častý případ." Rozkaz byl určen pro speciální jednotku tajné služby v polabském obvodu, jejíž příslušníci skrytě působili mezi řadovými členy pohraniční stráže. Jejich úkolem bylo hlavně bránit tomu, aby nepřeběhli na druhou stranu sami strážci hranic. Speciální jednotka, jak z archiválií vyplývá, existovala v letech 1968 až 1985 a podléhala ministerstvu státní bezpečnosti NDR. Jejím velitelem byl generálporučík Karl Kleingut. Doposud bývalí politikové rozkaz ke střelbě popírali. Zajímavé je i místo, kde byl rozkaz nalezen: Dokument se nacházel ve složce řadového poddůstojníka, který u pohraniční stráže sloužil v letech 1971 až 1974. Podle ředitelky tohoto ústavu Marianne Birthlerové, která sídlí v Berlíně, se jen v těchto letech podařilo z NDR útéci 144 vojákům a celkem za dobu existence zdi, od roku 1961 do roku 1989, jich uprchlo 2800.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio