O pokleslosti naší politiky

31. srpen 2004

Média jsou plná úvah a vyjádření o tom, jestli tajemník ODS Mirka Topolánka pan Marek Dalík nabízel či nenabízel poslanci Unie svobody Zdeňku Kořistkovi úplatek 10 milionů za to, že nezvedne ruku pro Grossovu vládu. Respekt spočítal, že do konce minulého týdne na toto téma vyšlo skoro 900 článků.

Bohužel méně se hovoří o tom podstatnějším, a sice, že silnou vypovídací hodnotu o atmosféře, která v našem ústavodárném shromáždění panuje, má už jenom sám fakt, že si něco podobného poslanec Kořistka může dovolit vypustit z úst a předseda vlády Gross to komentuje slovy - možnost takové nabídky nevylučuji.

Občan po takovýchto zprávách musí mít nutně dojem, že parlament, v němž se pohybuje, jak prozradil Mirek Topolánek něco přes stovku lobbistů, je jen velké tržiště, kde napříč politickým spektrem je možné si za jistých okolností koupit hlasy pro cokoli. Jde jen o to, kolik který hlas v danou chvíli může mít cenu a kolik daná skupina, pro kterou se lobbuje, je ochotna z předpokládaného zisku se rozdělit s politiky a lobbující agentury. Obyčejný chlapík, vydělávající něco mezi patnácti až dvaceti tisíci korun, který si skoro každý den může v nějakých novinách přečíst, že třeba Ivan Pilip, který se do Senátu nedostal, si jako viceprezident Evropské investiční banky přijde měsíčně na 530 tisíc korun, si pak musí nutně myslet, že programy jednotlivých politických stran a prohlášení o národních zájmech jsou jen prázdnými slovy, která slouží k zakrytí zvyklostí velkého tržiště.

Ministr vnitra František Bublan při nástupu do funkce před pár dny sliboval, že jako muž bez stranické příslušnosti se necítí být při výkonu své funkce, hlavně v boji s šedou ekonomikou a korupcí, nikým vázán a nemusí se na nikoho ohlížet, protože stranickost vždycky zavazuje. Řekl: "I když narazím na korupční skandály, které zasahují do nejvyšších pater ČSSD nebo KDU-ČSL, chci je řešit podle práva. Pevně věřím, že mi pan premiér nebude do výkonu funkce nijak zasahovat, jako to nedělal, když jsem řídil civilní rozvědku v zahraničí".

Nyní má tedy ministr Bublan možnost dokázat, jak svá slova myslel vážně. V neděli v pořadu Otázky Václava Moravce ministr vnitra navrhl, aby protagonisté údajné úplatkářské aféry byli vyslechnuti na detektoru lži. Soud sice výsledek takového šetření u nás nemůže přijmout jako přímý důkaz, ale přesto by detektor lži mohl pomoci urychleně vyčistit atmosféru na českém politickém jevišti a alespoň částečně vrátit naší politice v očích obyčejného chlapíka důvěru.

O to nepochopitelnější je prohlášení některých politiků, že jsou proti výslechům na detektoru lži. Jako kdyby našim občanům vzkazovali: Co si o naší práci myslíte vy, nás vůbec nezajímá. Jednou jste si nás zvolili, tak teď držte pusu. Slovo dostanete až za dva roky při volbách.

Jenže takhle se v euroatlantické civilizaci, ke které dnes i institucionálně patříme, politika dávno nedělá. Pokud občané s nějakým jednáním politiků nesouhlasí, spojují se v nejrůznější občanská sdružení, pokoušejí se z problému, kvůli kterému se ustavili, učinit téma ve veřejném prostoru a najít politickou stranu, která by pak jejich zájmy prosazovala v parlamentu. O tom je dnešní kultivovaná politika a skutečný lobbing. To, co naši poslanci v posledních dnech předvádějí, je jen její pokleslá a degradovaná forma. Toto je vlastním obsahem zmíněných 900 článků.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.