O chybách CDU

17. srpen 2005

Jak známo za křesťanské demokraty kandiduje na kancléře v předčasných volbách v Německu žena a bývalá občanka NDR Angela Merkelová. V předvolební kampani, která se právě v těchto dnech roztočila na nejvyšší obrátky, se ale nejzřetelněji vyjevují její chyby. Paní Merkelová evidentně neptaří mezi ty lidi, kteří pod tlakem vydávají vyšší a kvalitnější výkony. Kromě toho se v televizních studiích necítí nejlépe, a díky tomu sbírá body její soupeř ze sociální demokracie Gerhard Schröder.

První chybu, které se dopustila, učinila v debatě s braniborským ministrem vnitra Jörgem Schönbohmem, když vedli veřejnou debatu o důvodech zabití dítěte v obci či městečku Brieskow-Finkenheerd. Při té příležitosti rozzlobila obyvatele nových zemí výrokem, že za tento brutální čin může nucená proletarizace této části Německa. Obyvatelstvo východních zemí, jak konstatuje německý zpravodajský časopis Der Spiegel, se v ten okamžik obrátilo k CDU zády. Ministr se pak občanům NDR dvakrát za tento výrok paní Merkelové musel omluvit: Jednou tentýž den ve zprávách ARD, tedy prvního a nejsledovanějšího zpravodajského pořadu a druhý den v bulvárním Bildu s nákladem tři a půl milionu výtisků.

Za druhou chybu je možné považovat odmítnutí druhého televizního duelu s Gerharden Schröderem s odůvodněním, že ji pro tak náročný termnín chybí čas. Takovýto postoj vzbuzuje oprávněné podezření, že si paní Merkelová před televizními kamerami nevěří. Kdyby byla silná, naopak by nabídky ráda využila. O tom se nedá diskutovat. Od roku 1961, kdy Kennedy zvítězil nad Nixonem právě díky televizní debatě, v naší civilizaci platí, že takováto předvolební klání bývají tím nejdůležitějším, podle čeho se voliči, v době nadvlády obrazu nad slovem, rozhodují. Za třetí chybu se považuje její menší kompetence v hospodářských otázkách: ve dvou interview - jak uvádí Der Spiegel - zaměnila hrubé platy s čistými: Řekla, že díky plánovanému snížení vedlejších výdajů z platu, stoupnou hrubé mzdy o jedno procento. Ve skutečnosti stoupnou čisté platy o jedno procento. Navíc strana CDU se k chybám své šéfové nepostavila profesionálně a dovolila, aby se z nich stalo v médiích téma.

Podle Der Spiegelu nervozita v řadách křesťanských demokratů roste i proto, že jsou si moc dobře vědomi toho, že v těchto volbách občané od obou velkých stran nic moc neočekávají a i malá selhání mohou hrát velmi důležitou roli.

Alarmující jsou také výsledky průzkumů: Zatímco ještě před pěti týdny měli křesťanští demokraté dlouhodobě jasnou většinu, situace se v posledních dnech hodně razantně změnila. Preference CDU/CSU začaly klesat: Podle posledního průzkumu ZDF ze 44 procent na 40 a naproti tomu SPD prudce stoupají. Sociální demokraté mají o sedm procentních bodů více, tedy 31 procent. Podle expertů, jako je třeba Richard Hilmer, sociální demokracii budou i nadále preference stoupat. Na tom se shodují doopravdy všichni.

Za těchto okolností velká koalice křesťanských demokratů a sociálních demokratů se zdá být nejen aritmeticky nejpravděpodobnějkší, ale i podle průzkumů by ji uvítalo 39 procent obyvatelstva. Jen 29 procent je pro koalici křesťanských a svobodných demokratů. A dokonce v tento moment si přeje víc lidí za kancléře Gerharda Schrödera, než Angelu Merkelovou, která byla donedávna jasnou favoritkou.

Výsledky lze jen částečně zpochybnit tzv. letním efektem, kdy většina bohatších lidí, kteří myslí spíš pravicově, je na dovolených. Každopádně velká koalice by mohla Německu pomoci při uskutečňování razantnějších reforem, bez kterých není možné nastartovat hospodářský růst.

Spustit audio