Nový Starý most

23. červenec 2004

Ve starobylém Mostaru v Bosně a Hercegovině se dnes slavnostně otevírá most přes řeku Neretvu. Jedná se o kopii historické památky z roku 1566, kterou 9. listopadu 1993 zlikvidovaly tři střely z tanku, které údajně paradoxně odpálil muslim v chorvatské armádě. Ze symbolu válečného zmaru by se nákladem patnácti milionů eur měl stát symbol smíření řekou oddělených etnických enkláv statisícového města.

Zatím je stavba nepochybně symbolem toho, že si smíření Bosňanů a Chorvatů přeje Evropa. Mostar před občanskou válkou vděčil starému mostu za čilý turistický ruch. Jeho odvážnou kamennou klenbu, která pamatovala pět století, si přijížděly prohlédnout desítky tisíců turistů ročně. Příjmy z turistického ruchu by se v chudém kraji hodily i dnes. Je tu ale potíž. Původní kamenné bloky, které před sedmi lety vylovili ze dna řeky vojáci SFOR, nakonec nebylo možné použít. Specializovaná firma při rekonstrukci pracovala s novým materiálem, a tak je dnes v Mostaru místo starého mostu k vidění pouhá replika.

Důvodem turistického zájmu už nemůže být schůzka s dávnou minulostí. Nový Starý most je připomínkou historie velmi čerstvé. Má-li tato novostavba učinit Mostar atraktivní turistickou destinací, je třeba mostu vdechnout život. To ovšem zřejmě není v moci zahraničních hostů, kteří dnes dorazí na slavnostní otevření. Aby se most stal magnetem pro turisty, nejspíše ho nejprve musí začít používat lidé, kteří na sebe ještě nedávno stříleli. Jestliže je most spojí, bude to silná story, kterou lze nabízet v turistických kancelářích. Pokud ale nevraživost mezi lidmi z obou břehů řeky nepomine, těžko mohou místní po turistech chtít, aby si přijížděli zkazit dovolenou.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka