Nový savec z hloubi druhohor

9. říjen 2009

Před 123 miliony let žil v severovýchodní Číně drobný savec, který snad občas proběhl dinosaurům pod nohama. Jeho fosilii teď paleontologové našli na známém nalezišti v geologické formaci Yixian (I-sien).

Druhohorní savec, kterého popisuje článek v Science, dostal jméno Maotherium asiaticus. Měřil asi 15 cm, vážil 70 až 80 gramů a jeho zuby byly specializované k lovu hmyzu a červů. Podle anatomie těla se zdá, že se pohyboval převážně na zemi a stejně jako jiní savci, kteří žili v době dinosaurů, i Maotherium byl nočním živočichem. Klíčovou adaptací, která savcům umožnila přežívat v temnotách, byl dobrý sluch.

Pro výzkum evoluce savců je proto velmi důležitá anatomie ucha. U velmi časných savců (jako byl například Morganucodon) bylo střední ucho součástí dolní čelisti. U moderních savců se od ní zcela oddělilo, což pravděpodobně přineslo lepší sluch a umožnilo robustnější stavbu čelistí. Střední ucho Maotherium zůstalo někde na půl cesty - jeho ušní kůstky se nacházejí mimo čelist, ale stále k ní zůstávají připojené. Připomínají tak stavbu ucha, kterou najdeme u embryonálních stádií moderních savců.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.