Nový rok

1. leden 2003

Začal nový rok a jak už to bývá, spojujeme s touto skutečností očekávání i obavy, jsme vyzbrojeni četnými předsevzetími. O tom, co nový rok přinese, ovšem mnoho nevíme. Žijeme v nejistém, rychle se měnícím světě, ve kterém není nouze o konflikty, katastrofy a krize. Na jedné straně se před námi objevují nové možnosti, obzory a perspektivy, na straně druhé stále přibývá faktorů, které mohou překazit naše záměry a plány.

Podíváme-li se na rok, který je před námi, zcela pragmaticky, pak víme, že v průměru o sedm procent vzrostou platy státních zaměstnanců, o 215 korun se zvýší starobní důchody, minimální mzda se zvýší na 6200 korun, o 67 korun se zvýší zdravotní pojištění lidem bez příjmů. Také se ovšem letos zrychlí převod peněz mezi bankami, na podnikatele s příjmem nad dva milióny čeká od června placení daně z přidané hodnoty, na dva roky se zvýší záruční doba u spotřebního zboží a v kuchyních veřejného stravování budou od července povinně používány bezdotykové vodovodní baterie. Ve výčtu očekávaných změn bychom mohli pokračovat právem snoubenců uzavřít sňatek kdekoli v republice, aniž o to budou muset předem žádat, anebo právem městských strážníků odtahovat auta.

Velmi pravděpodobně nás ovšem i letos potká leccos, o čem předem nevíme, co se stane náhle, aniž bychom s tím počítali. V takových situacích se v minulosti vždy ukázalo, jaký smysl má rádio a hlavně stanice, kterou právě posloucháte, tedy Český rozhlas 1 Radiožurnál. I za své kolegy vám samozřejmě přeji, aby nás takových dramatických událostí, jako byly například loni povodně, potkalo co nejméně. Současně ale mohu říct za nás v Radiožurnálu, že když k něčemu dojde, budeme u toho a vy s námi. Tuto jistotu v nejistém světě určitě máte.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.