Nové napětí mezi Palestinci

29. červenec 2008

V posledních týdnech proběhlo několik neúspěšných pokusů o smíření znepřátelených palestinských hnutí Hamas a Fatah, které překvapivě inicioval předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás po celoročním odmítání dialogu kvůli puči Hamasu v pásmu Gazy.

Místo zahájení rozhovorů však Hamas vyvolal nový spor, který sice ještě nevyústil v ozbrojené střety jako v první polovině loňského roku, ale vystupňoval napětí až na hranici nového konfliktu.

Příčinou se stal dálkově řízený výbuch automobilu v pásmu Gazy, který v pátek zabil pět členů Hamasu a sedmileté dítě a dalších 22 lidí zranil. Byla to už třetí exploze toho dne - první byl neúspěšný pumový útok na předního představitele Hamasu Marwána abú Ráse a druhý způsobil škody v kavárně v městě Gaza. I když spolu tyto atentáty nesouvisely, protože v případě kavárny šlo zřejmě o akci radikálních islamistů, Hamas zadržel jednoho aktivistu Fatahu a také z exploze automobilu obvinil Abbásovo hnutí s tvrzením, že se k ní přihlásila jakási skupina Al-Awdá, která údajně patří k Fatahu. Ten však jakýkoli podíl na atentátech vehementně popřel; podle samosprávy šlo o vyřizování účtů mezi soupeřícími veliteli Hamasu. Jeho představitelé to odmítli, označili Mahmúda Abbáse za "sionistického agenta" a lháře, který jen předstírá ochotu k usmíření, a zahájili v pásmu Gazy největší čistku od loňského června, kdy hnutí oblast ovládlo.

Jen během víkendu Hamas pozatýkal na 200 příslušníků Fatahu a vyplenil nebo uzavřel okolo čtyřiceti jeho vzdělávacích a sociálních institucí s odůvodněním, že přechovávaly výbušniny a zbraně. Raziím neunikli ani někteří nezávislí politikové nebo palestinský kameraman, který pracuje pro německou televizní stanici ARD, ani několik členů teroristické skupiny Armáda islámu, která nemá s Fatahem vůbec nic společného.

Fatah na Západním břehu Jordánu na oplátku zadržel přes 50 členů a stoupenců Hamasu, včetně lékařů, politiků, pedagogů a studentů, jednoho muftího a několika imámů. Ozbrojené křídlo hnutí, Brigády mučedníků od Al-Aksá, které má v praxi blíž spíše k Hamasu a v pásmu Gazy většinou vydatně pomáhá ostřelovat Izrael, tentokrát Hamasu pohrozilo, že jestli nepřestane pronásledovat Fatah, pozvedne proti němu zbraně. Zatýkání na obou stranách však pokračovalo i v pondělí a samospráva oznámila, že zvažuje vyhlášení pásma Gazy za "povstaleckou oblast" ovládanou militantním gangem. Po tom všem však Abbás na jednání v Egyptě znovu vyzval Hamas k dialogu bez jakýchkoli předběžných podmínek a k ustavení vyšetřovací komise, která by zjistila příčinu výbuchu automobilu. Apeloval také na arabské země, aby do Gazy vyslaly mírové sbory a obnovily tam pořádek. Egypt však pro jeho nápad neprojevil nadšení a Hamas prohlásil, že pozvánku k dialogu neobdržel a žádného cizího vojáka do Gazy nepustí.

Hamasu se k dalšímu zásahu proti jeho tradičnímu soupeři právě tato doba výborně hodí, protože díky více než měsíčnímu příměří s Izraelem jej neruší operace izraelské armády. Klid zbraní potřeboval k upevnění moci a dalšímu dozbrojení tak naléhavě, že dokonce zakročil proti menším teroristickým skupinám, které příměří zpočátku porušovaly občasným odpalováním raket. Teď využívá klidu ke kladení min pro případ budoucí izraelské invaze a k pašování dalších zbraní z Egypta. Podle izraelské zpravodajské služby Šin Bet už nashromáždil 200 tun výbušnin a 10 milionů kulek, ale především získal účinnější rakety, které dokážou zasáhnout i zhruba 50 kilometrů vzdálené město Ašdod. Příměří Hamas výrazně posílilo, zejména proto, že Izrael neprosadil egyptský zákrok proti pašerákům zbraní ani propuštění Gilada Šalita uneseného v červnu 2006.

Jednání o jeho výměně za palestinské vězně je už opět na mrtvém bodě. Nedávná dohoda Izraele s libanonským Hizballáhem, podle které šíitské hnutí získalo za dva mrtvé izraelské vojáky pět živých Libanonců, včetně brutálního vraha, utvrdila Hamas v přesvědčení, že Izrael nakonec propustí i jeho vězně "s krví na rukou". Izraelská vláda už přitom souhlasila s osvobozením tisícovky Palestinců, ale Hamas požaduje i řadu strůjců krvavých atentátů, které si v uplynulých dvaceti letech vyžádaly desítky mrtvých. Navíc už dvakrát zrušil cestu svého vyjednávacího týmu do Egypta, který je prostředníkem jednání - jednou "potrestal" Izrael za uzavření hranic v důsledku porušení příměří a podruhé prohlásil, že Izrael klid zbraní nedodržuje. Výměna mezi Izraelem a Hizballáhem přesvědčila Hamas, že vytrvalost a trpělivost se vyplácí a že nakonec za Šalita dostane, co chce.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.