Nová metoda fágové terapie

4. březen 2009

Upravený bakteriofág oslabuje rezistentní bakterie natolik, že je antibiotika mohou opět začít hubit.

Bakteriofágy nebo také fágy jsou viry napadající bakterie. V bývalém Sovětském svazu lékaři pacientům s bakteriálními infekcemi často předepisovali "koktejl" různých bakteriofágů, kteří se v bakteriích namnožili a způsobili rozpad jejich buněk. S narůstajícím počtem bakterií rezistentních na antibiotika se metoda dostala i na západ. V roce 2006 například v USA vznikl sprej s bakteriofágy, který v potravinách ničí bakterie listeriózy.

Logo

Problém ovšem je, že bakterie vystavené přímému útoku fágů se velice rychle vyvíjejí do rezistentních forem. Biologové z Bostonské univerzity v Massachusetts proto zvolili trochu zákeřnější přístup. Genetickou modifikací upravili fága M13 tak, že bakterie nezahubí, ale stimuluje v nich produkci proteinu lexA3, který narušuje schopnost bakterie opravovat poškozenou DNA. Díky tomu bakterie, která dosud antibiotikům úspěšně vzdorovala, o svou rezistenci rychle přijde.

Novou metodu podle článku na stránkách Nature vědci odzkoušeli na pokusných myších, které infikovali patogenními bakteriemi Escherichia coli. Z myší, které byly léčeny antibiotikem ofloxacinem, přežilo jen 20 % případů. Ty, které spolu s antibiotikem dostaly také dávku fágů, na tom byly mnohem lépe - přežilo jich celých 80 %.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.