O pořadu Názory a argumenty

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Hlavní těžiště pořadu tvoří rozhlasové komentáře a analýzy aktuální politické situace. Komentáře jsou zaměřeny jak na domácí události, tak na zahraniční, přičemž právě na komentování zahraničních událostí a světových trendů je dáván velký důraz. 

V sobotu dává pořad prostor diskusnímu fóru mimoparlamentních stran. 

Každou neděli diskutujeme na aktuální téma v 50minutové debatě u kulatého stolu s významnými osobnostmi našeho dění. Jednou měsíčně ke kulatému stolu zveme zahraniční novináře, kteří žijí v České republice. 

Komentáře a analýzy jsou zařazovány tak, aby obsáhly celé názorové spektrum české společnosti. Proto do pořadu přispívá kromě kmenových redaktorů také celá řada známých komentátorů, politologů a sociologů, včetně renomovaných novinářů z prestižních médií. 

Pořad připravuje tým redaktorů a spolupracovníků:

Domácí blok: Petr Hartman, Ondřej Konrád, Lída Rakušanová, Martin Schulz, Petr Holub, Jiří Berounský, Karel Hvížďala, Petr Žantovský, Lukáš Jelínek, Jiří Pehe, Jan Vávra, Alexandr Mitrofanov, Jan Macháček, Jindřich Šídlo

Zahraniční blok: Jan Bednář, Libor Dvořák, Adam Černý, Jan Fingerland, Gita Zbavitelová, David Šťáhlavský, Tomáš Kybal, Zdeněk Velíšek, Jefim Fištejn, Juraj Hrabko

Historie pořadu:
Pořad Názory a argumenty přímo navazuje na hlavní publicistický pořad Rádia Svobodná Evropa Události a názory, u jehož zrodu stál první ředitel československého oddělení a legendární novinář první Československé republiky Ferdinand Peroutka, známý jako vydavatel a šéfredaktor prestižního týdeníku Přítomnost a deníku Svobodné noviny. 

Události a názory se vysílaly od května 1951. Ferdinand Peroutka ho koncipoval jako pořad žurnalistického žánru, který mu byl nejbližší, tedy politického komentáře. Založil tak rozsáhlou tradici komentáře rozhlasového. 

Bylo to o to záslužnější, že Rádio Svobodná Evropa bylo v dobách komunistické totality jedním ze zdrojů svobodných informací, byť záměrně rušeným. 

Události a názory zůstaly hlavním publicistickým pořadem i po obnovení demokracie v roce 1989, po přestěhování Svobodné Evropy do Prahy i ve společné stanici Český rozhlas 6 / Rádio Svobodná Evropa, která zahájila své vysílání v říjnu 1994 jako společný projekt Českého rozhlasu a dosud zahraničních stanic.

Po zrušení českého vysílání Rádia Svobodná Evropa v říjnu 2002 pořad převzala už samostatná stanice Český rozhlas 6 pod názvem Názory a argumenty. 

1. března 2013 se pořad přesunul na novou stanici ČRo Plus a došlo k úpravě délky pořadu na 30 minut.

Své dotazy a náměty pište na e-mailovou adresu: argumenty@rozhlas.cz

Kdy se pořad vysílá

Čas vysílání
pondělí-neděle 12:33; repríza pondělí-neděle 18:35, 23:35, 2:35, 5:30Plus

Poslední záznamy

Pořad připravují

Další pořady