Noční putování chrámy předků

1. červen 2012

Noc kostelů 2012 otevírá 1. června od 18 hodin po celé České republice na 1200 chrámů, kostelů a kaplí. Co vás čeká v pražských kostelech sv. Petra Na Poříčí, u sv. Tomáše a u Panny Marie Vítězné?

Se znamením hvězdy
Historie kostela sv. Petra sahá až do 12. století k románské bazilice, do které byl v roce 1200 uveden řád německých rytířů. Ještě ve 13. století získal kostel nově zrozený Řád křižovníků s červenou hvězdou, který se po několika vynucených přestávkách stará o kostel dosud. V závěru 14. století byla zahájena gotická přestavba, ale svou zvonici získává kostel až v závěru 16. století. Nejsložitějším obdobím se z dnešního pohledu jeví nejen 17. století, kdy kostel postihlo několik požárů i vlastnické spory, ale také 19. století, kdy areál razantně proměnily zásahy Josefa Mockera. Noc v kostele sv. Petra.

Kostel sv. Petra Na Poříčí v Praze

Noc s příchutí piva
Kostel sv. Tomáše stojí na místě kostelíku zmiňovaného už v polovině 13. století ve správě benediktinu z Břevnova. Augustiniani přicházejí do Prahy v roce 1285 na pozvání Václava II. a začínají areál upravovat nejen přestavbou samotného kostela, ale také stavbou kláštera a pivovaru. Ač dnes nikdo netuší, jak klášter v původním rozsahu vypadal, u kostela je situace jiná. Celkový vzhled je dílem Kiliána Ignáce Dientzenhofera a v interiéru můžete obdivovat nejen fresky Václava Vavřince Reinera nebo sochy Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa, ale také kopii obrazu Petra Pavla Rubense na hlavním oltáři. Slavná jména provází augustiniány po celé jejich působení u nás, nejen v podobě přízně panovníků jako Karel IV. či císař Rudolf, ale mezi kazateli najdete například i Václava Hájka z Libočan, autora Kroniky české. Noc v kostele sv. Tomáše.

Kostel sv. Tomáše v Josefské ulici Praze

Afrika v Praze
Na místě dnešního kostela Panny Marie Vítězné si v letech 1611-1613 nechali postavit svůj chrám německy hovořící luteráni. Ovšem už po bitvě na Bílé hoře Ferdinand II. daroval areál bosým karmelitánům. Svůj dnešní vzhled získala stavba v letech 1636-1644, v roce 1669 byla dostavěna také věž. Od samého počátku probíhala také stavba kláštera, v němž dnes sídlí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Když v roce 1784 nařízení panovníka klášter ruší, pečují o kostel maltézští rytíři a bosí karmelitáni se na místo vrací až v roce 1993. Symbolem tohoto místa není jen Pražské Jezulátko, ale také misie v Africe, kde augustiniáni působí nepřetržitě od roku 1971. Mnohé napoví jméno MUDr. Marcela Drlíka, který je jedním ze zakladatelů Siriri o.p.s. Noc v kostele Panny Marie Vítězné a sv. Antonína Paduánského.

Kostel Panny Marie Vítězné v Karmelitské ulici v Praze

Další zajímavosti se o Noci kostelů dozvíte v pořadu Třetí dimenze s premiérou 1. června ve 14 hodin.

Archiv Českého rozhlasu Leonardo nabízí také ohlédnutí za Nocí kostelů 2011:
v kostele Panny Marie Sněžné
v kostele Panny Marie pod řetězem
v kostele Martina ve zdi
v chrámu Matky Boží před Týnem

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.