Nobelova cena za mír pro Baracka Obamu

12. říjen 2009

Nobelovu cenu za mír si v pátek odnesl americký prezident Barack Obama. Svou poněkud nečekanou volbu výbor pro udělování cen zdůvodnil Obamovým "výjimečným úsilím o posílení světové diplomacie a spolupráce mezi národy".

Nobelovu cenu za mír uděluje komise norského parlamentu, která tentokrát musela vybírat mezi rekordním počtem 172 osob a 33 organizací. Osmačtyřicetiletý americký prezident Barack Obama nebyl považován za nijak vážného kandidáta a jeho volbu svět označil za překvapivou. Výbor ocenil zejména Obamovu snahu zbavit svět jaderných zbraní a zklidnit situaci na Blízkém východě. Kritici volby výboru to uznávají, ale zdůrazňují, že téměř desetiměsíční vláda Baracka Obamy zatím nepřinesla konkrétnější výsledky. Výbor na to reagoval slovy, že Obamův přístup přinesl v globálních vztazích zásadní změnu klimatu.

Nobelova cena za mír je udělována jako poslední z Nobelových cen, které se udílejí na základě poslední vůle Alfreda Nobela. Ještě však zbývá Nobelova cena za ekonomii (Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela), kterou od roku 1968 udílí Švédská státní banka. Jméno jejího laureáta budeme znát dnes.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio