Nina Hagen se dala na víru

23. leden 2010

Když se známá osobnost vydá na cestu víry, vyvolá to obyčejně mediální zájem. V některých případech je to pro fanoušky a příznivce přímo šokující. Stačí si vzpomenout na Boba Dylana, který koncem 70. let prohlásil, že je znovuzrozeným křesťanem a začal zpívat písně o vztahu k Bohu. Dalším adeptem na podobný příběh je německá punková zpěvačka Nina Hagen.

Silně namalované rty, extravagantní účes i oblečení. Provokativní německá zpěvačka Nina Hagen se ve svých čtyřiapadesáti letech navenek příliš nezměnila. Bývalá hvězda německého punku ale tentokrát své příznivce nejspíš skutečně překvapí. V srpnu minulého roku se nechala pokřtít a na letošní březen chystá k vydání životopisnou knihu nazvanou „Vyznání: Moje cesta k Bohu“.  

Snad by na tom nebylo nic zvláštního – stárnoucí rockové i herecké ikony poměrně často hledají v životě pevnější zakotvení. O svém přesvědčení navíc rády hovoří, vzpomeňme třeba na zpěvačku Madonnu a její bádání v židovské kabale. Anebo na nespočet holywoodských herců, kteří se hlásí ke scientologům.

V případě Niny Hagen je ale tohle „podobenství o marnotratné dceři“, jak je známe z Bible, přece jen o něco zajímavější. „Má víc co říct, než je obvyklá směs sexu, drog a rokenrolu,“ píše budoucí vydavatel její knihy a snaží se dramatickou cestu Niny Hagen ke Kristu nastínit zmínkou o démonických zážitcích, které Ninu Hagen potkaly v indickém ašrámu. V češtině existuje poněkud posměšné rčení o člověku, který už neví kudy kam a volá Boha ku pomoci. Říká se, že dotyčný „přilezl ke křížku“.    

Zpěvačka, která svůj životní obrat doprovodí reklamou na vlastní memoáry, si koleduje o to, abychom se na ni dívali poněkud skrz prsty, změna ale působí přesvědčivě. Už proto, že o Bohu, ale i mimozemšťanech a dalších nevysvětlitelných jevech mluví Nina Hagen dlouhá léta, tentokrát ovšem dospěla k radikální změně.    

„Že jsem se nechala pokřtít, mi doslova zachránilo život“, píše na svých stránkách. „Jsem fanynka Niny Hagen už od 80. let – a byla jsem taky alkoholička. Nyní, stejně jako ona, i křesťanka,“ píše v návštěvní knize na stránkách zpěvačky jedna z jejích obdivovatelek. Ano, celé to působí poněkud extravagantně a až příliš to bije do očí, ostatně podobně jako celá dosavadní kariéra německé punkerky. Jaký užitek si z nového životopisu vezmou čtenáři, bude jasné od března, kdy má nová kniha Niny Hagen vyjít.

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Více z pořadu