Nikotin a kulinářské požitky nejdou dohromady
Zvát kuřáka na labužnickou večeři je nejspíš ztráta času. Cigarety a další tabákové výrobky totiž výrazně oslabují chuť.
Výzkumníci z Aristotelovy univerzity v Soluni porovnávali chuťové schopnosti 62 řeckých vojáků - 28 kuřáků a 34 nekuřáků. Na jejich jazyky připevnili elektrické zařízení, které vyvolávalo zvláštní kovovou chuť. Citlivost chuti pak hodnotili podle intenzity elektrického proudu, který byl zapotřebí k vyvolání chuťového vjemu. Zjistili, že prahová hodnota je u kuřáků daleko vyšší než u nekuřáků, což znamená, že jejich chuť je mnohem méně citlivá.
V další části studie vědci pomocí kontaktního endoskopu studovali počet a tvar chuťových pohárků na jazyku. I tady výsledky jasně hovoří v neprospěch uživatelů nikotinu: chuťové pohárky kuřáků byly plošší než u nekuřáků a měly nižší přítok krve. Nikotin tedy způsobuje jak morfologické, tak funkční změny chuťových pohárků. Závěr vyznívá jednoznačně: pokud chceme ocenit jemné rafinovanosti kulinářského umění, měli bychom na kouření rychle zapomenout.
Výsledky studie zveřejnil odborný časopis BMC Ear, Nose and Throat Disorders.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka