Neznámý ucpávač cév

25. srpen 2009

Zatím jsme za největší pohromu pro naše cévy pokládali takzvaný "zlý cholesterol" čili LDL. Podle nové studie ale existuje ještě horší druh.

Hladina celkového cholesterolu a množství "zlého cholesterolu" a jeho "hodného" příbuzného HDL jsou stále důležitými ukazateli zdravotního stavu. Vědci z Čínské univerzity v Hong Kongu tvrdí, že veřejnost by ale také měla znát ještě oxycholesterol. Oxycholesterol je oxidovaná forma cholesterolu, která z jejich studie vychází jako "velmi nesympatická" sloučenina. Pokusní křečci krmení oxycholesterolem měli o 22 % vyšší hladinu celkového cholesterolu než křečci, kteří dostávali do žrádla normální cholesterol.

Cévy křečků krmených oxycholesterolem byly také mnohem víc "zanesené" aterosklerotickými pláty a snížila se jejich pružnost, což zvýšilo riziko srdeční příhody. Sečteno a podtrženo, oxycholesterol zvyšuje hladinu celkového cholesterolu a riziko vzniku aterosklerózy mnohem víc než cholesterol neoxidovaný.

Oxycholesterol vzniká chemickými reakcemi mezi tuky a kyslíkem při tepelné úpravě potravin (zejména při smažení). Dalším zdrojem jsou potraviny, do kterých výrobci z chuťových důvodů přidávají trans-mastné kyseliny nebo částečně hydrogenované rostlinné oleje. Dobrá zpráva je, že vniku oxycholesterolu se do jisté míry dá bránit konzumací antioxidantů, které se vyskytují v zelenině, ovoci a některém koření a bylinkách.

O výsledcích studie vědci referovali na 238. setkání American Chemical Society.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio