Nevšední každodennosti

18. srpen 2012
Sedmý světadíl

Když se v zoologické zahradě podíváte na želvu, vidíte jen ji? Nebo i něco jiného?

Želvy, a nejen ony, totiž mohou připomínat leccos. Například i velké studniční kameny. Ty v nich viděl Ramón Gómez de la Serna, španělský literát a výtvarník a též průkopník španělské avantgardy, který takto želvy popsal ve svých slavných gregeriích.

Předchůdce surrealistů

Gregerie jsou krátké a na první přečtení absurdní texty, které velmi netradiční formou popisují i ty nejbanálnější věci a situace okolo nás. Jejich stvořitelem a v podstatě také jediným autorem je právě multižánrový umělec Gómez de la Serna.

"Byl to opravdový intelektuál a nesmírně kreativní osobnost. Proto se také zabýval tolika různými aktivitami. Psal eseje, povídky, veřejně vystupoval, přednášel... a ve všem provokoval. Byl to opravdu velký provokatér a velký zpochybňovač zavedeného systému a toho, co bylo považováno za normu,” říká o autorovi gregerií znalkyně jeho díla Inmaculada Corcho z Muzea ABC v Madridu. “Coby spisovatel se snažil o co největší porušování zažitých pravidel. Chtěl zrušit uznávané styly a skoncovat s tehdejším formalismem, kritizoval dobové autory a vytvořil si svůj vlastní styl, jehož esencí jsou právě gregerie," dodává.

Pokud by vás sonda do období nastupující španělské avantgardy zajímala, můžete až do konce září navštívit pražský Institut Cervantes, kde probíhá výstava Gregerie Ramóna Gómeze de la Serna. Anebo si také můžete poslechnout rozhovor s Inmaculadou Corcho, kurátorkou této výstavy, který zazněl v aktuálním Sedmém světadílu. Najdete ho zde:

0:00
/
0:00
autor: Lucie Christovová
Spustit audio