Nestavějme pomníky okupantům, žádá odpůrce mariánského sloupu na Staroměstském náměstí

22. listopad 2016

Skoro 300 let se tyčil na Staroměstském náměstí barokní mariánský sloup. Nedávno si na místě připomínala skupina lidí modlitbou, že tuto památku před necelými 100 lety strhl rozvášněný dav. Vášně i po té době stále planou, a to nad otázkou, jestli sloup se sousoším vracet zpátky na původní místo nebo ne.

Pro jedny to je symbol vítězství katolické monarchie nad českým reformačním úsilím, pro druhé historická památka připomínající statečnou obranu města před švédskými vojsky.

„Důvodů pro obnovu sloupu jeho mnoho, mimo jiné i to, že je už vysekán, složen a čeká jen osazení na Staroměstském náměstí,“ uvedl v pořadu Pro a proti akademický sochař, restaurátor a místopředseda Společnosti pro obnovu mariánského sloupu Jan Bradna.

Podle něj jsou důvody odpůrců dávno překonané. „Žijeme v novém tisíciletí a spory, které nás rozdělovaly, by měly být překonány, a národ by měl jít jednotně usmířen.“

„Panna Marie je jen jedna, Habsburkové byli a už nejsou. Nevím, proč pořád spojovat Pannu Marii s Habsburky. Tyto neustále umělé vyvolávané souvislosti jsou úplně mylné,“ tvrdí sochař.


Přirovnávat Pannu Marii ke Stalinovi a ke komunistickým vůdcům je nehoráznost… Prostudujte si Písmo Svaté, kde se píše, že šlape na hlavu draka nebo hada i andělé bojující se zlem. To bylo dávno před Bílou Horou a před reformací. To je symbolika boje dobra proti zlému. Jan Bradna

Překladatel ze společnosti Veritas Zdeněk Zacpal je přesvědčen, že sloup je už jen podle svého nadpisu triumfální symbolem a stvrzením vládnutí zemi cizím císařem cizí dynastie.


Nejsme proti Panně Marii, ale proti sochám andělů, kteří s křížem a s mečem usmrcují ďábly. Jsme proti tomu, že Panna Marie je zneužita k tomu, že šlape po hlavě draka, který má symbolizovat potlačené protestanty. Tato ikonografie je velmi podobná té na minci papeže Řehoře XIII., kterou oslavil vyvraždění asi 20 tisíců Hugenotů ve Francii a je velice podobná ikonografii Islámského státu. Zdeněk Zacpal

„Je to symbol poněmčení, habsbursko-jezuitské genocidy, likvidace hospodářských, politických a náboženských svobod a největší nenapravené loupeže v historii země,“ dodal.

Odpůrci sloupu nemají nic proti mariánské symbolice, větší obavy mají z ikonografie a symboliky nenávisti a pomsty, která je prý ze soch patrná.

Překladatel je přesvědčen, že pro mnohé lidi byla v době pokácení sloupu tato událost něčím podobným, jako později odstranění sochy Josefa Stalina z Letné nebo odstranění německých nápisů a nacistických symbolů v roce 1945.

„Jsem proti tomu, aby se stavěly pomníky jakýmkoli cizím okupantům,“ shrnul postoj odpůrců znovupostavení mariánského sloupu na Staroměstském náměstí Zdeněk Zacpal.

autoři: tpa , oci
Spustit audio