Nešťastné hubení upírů

14. červen 2012
Monitor

K prevenci vztekliny, kterou přenášejí upíři, byl zřejmě zvolen velmi nevhodný způsob. Vyplývá to z výzkumu upířích kolonií v Peru.

Latinská Amerika patří z oblastem s častým výskytem vztekliny. Hlavním přenašečem jsou netopýři, kteří se živí sáním krve. Kromě toho, že mohou nakazit člověka, způsobí každý rok škody na dobytku, které se počítají v milionech dolarů. Farmáři reagují tím, že se pokoušejí vyhubit celé kolonie, ale tato praxe je podle nové studie spíš kontraproduktivní. Tým amerických a peruánských vědců zjistil, že virus vztekliny koluje prakticky v každé kolonii. Velikost kolonie však na jeho šíření nemá žádný vliv, což znamená, že snížení počtu upírů v kolonii výskyt vztekliny nesníží.

Zajímavé je, že v koloniích, které byly pravidelně redukovány, je expozice viru vyšší. V nenarušených koloniích se s ním setká asi 7 % upírů, zatímco v těch, které lidé hubí, je to 12 %. Vysvětlení zřejmě spočívá ve způsobu hubení upírů. Lidé odchytí několik jedinců a potřou je pastou s obsahem antikoagulačních látek. Když se netopýr vrátí do kolonie, olížou pastu z jeho srsti další jedinci a po čase uhynou na vnitřní krvácení. Nejčastěji to postihne dospělé jedince, kteří bývají vůči viru rezistentní a nepřenášejí jej na další zvířata. Tím se pak zvyšuje poměr mláďat, která jsou vůči vzteklině vnímavá.


Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.