Nespokojenost s velkou koalicí v SRN

14. únor 2008

Podle posledního velkého průzkumu společnosti TNT, který je prováděn každý měsíc pro zpravodajský časopis Der Spiegel, už jen třicet procent občanů v Německu je spokojeno s prací černo-rudé velké koalice pod vedením Angely Merkelové. Tak nízké hodnoty měla tato vláda už jednou před rokem.

Tentokrát se kritika velké koalice soustředila ještě na více problémů. Kromě tradičních témat jako je zajištění penzí, snížení daní, zdravotní zabezpečení, integrace cizinců a boj s nezaměstnaností, přibyl boj s kriminalitou, která stále narůstá. Ve starých spolkových zemích se domnívá celá polovina obyvatelstva, že by se touto otázkou měla vláda víc zabývat a v nových spolkových zemích dokonce dvě třetiny obyvatel.

Zajímavé na této otázce ale je, že lidé si sice přejí problém kriminality řešit razantněji, ale když někdo s takovým řešením přijde, jako například v Hessensku ministerský předseda z CDU, voliči se k němu obrátí zády. A jak ukazuje právě tento průzkum Roland Koch, který žádal zpřísnění postihu mladých provinilců, právě díky své přísnosti ztratil dokonce přízeň voličů a na škále oblíbenosti klesl o celých pět procentních bodů. A přímo mezi voliči ze své koalice ztratil ještě víc: dokonce osm procentních bodů.

Podobně v celonárodním měřítku ztratila kancléřka paní Angela Merkelová, která sice má mezi obyvateli dost sympatizantů, ale s její prací je spokojeno čím dál tím méně lidí: tentokrát ztratila další čtyři procentní body, i když se ještě stále drží na druhém místě za prezidentem Horstem Köhlerem. Nejvíc jsou z postojů paní Merkelové negativně překvapeni voličí malé strany FDP, která není v koalici. Zatímco ještě v říjnu za ní stály dvě třetiny voličů FDP, teď to je už jen šedesát procent potenciálních voličů.

Z neoblíbenosti vládní koalice v sousedním Německu mají samozřejmě největší prospěch opoziční politici, obzvláště jejich předsedové, to znamená Guido Westerwelle z FDP a Gregor Gyzi a Oskar Lafontaine ze strany Levice. Mezi sociálními demokraty se vylepšil svou pozici jen vicekancléř a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, a sice o sedm procentních bodů a je na třetím místě za prezidentem a kancléřkou. Má taky o deset procentních bodů více než jeho odstoupivší předchůdce ve funkci vicekancléře Müntefering. Ze strany CDU si nejvíc polepšil ministerský předseda Dolního Saska Christian Wulf, který získal navíc dokonce dvanáct procentních bodů a dostal se na čtvrté místo, což je opravdu velký úspěch.

Nůžky, ukazující oblibu dvou největších stran CDU-CSU a SPD, tedy křesťanských demokratů a sociálních demokratů, zůstávají již druhý měsíc stále stejně otevřené: křesťanští demokraté vedou o celých deset procentních bodů a jsou na hodnotě 39, zatímco sociální demokraté jsou na 29 bodech. FDP má pak 11 bodů, zelení 9 a levice 8 bodů.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio