Nepodceňujte Evropský parlament

24. duben 2013

Evropští poslanci významně ovlivňují život v Česku. Spolurozhodují třeba o tom, kolik desítek miliard korun k nám z Bruselu přiteče na stavbu silnic nebo dálnic. Jejich hlasování má zprostředkovaně vliv třeba i na takové záležitosti, jako je cena cukru na pultech obchodů. Drtivá většina zákonů, které následně schvaluje český Parlament, má svůj původ právě v Bruselu a ve Štrasburku; kde se k nim samozřejmě měli možnost kladně či záporně vyjádřit i čeští zástupci.

Voliči se přesto o činnost Europarlamentu příliš nezajímají a ani o něm moc nevědí. Dokazují to i statistiky účasti ve volbách, k těm do Europarlamentu totiž chodí násobně míň lidí, než k volbám do parlamentů národních. Komunista Miloslav Ransdorf vidí důvod v tom, jak v Česku vnímáme celou Evropskou unii. "Průměrný občan nemá dobré znalosti o Evropské unii, ale nemají ho ani politici a ani novináři. Za to může také politický diskurz, který v Česku nastavil bývalý prezident Václav Klaus."

Europoslanec za ODS Ivo Strejček to vidí úplně jinak. Podle něj se lidé o Evropský parlament nezačnou zajímat nikdy. "Je to příliš vzdálené politické těleso a proto mu lidé málo a rozumí a nechodí k volbám," politika se má podle Strejčka odehrávat především na místní a státní úrovni. Předávání pravomocí na evropskou úroveň považuje za chybu. S tomu ale oponuje Miloslav Ransdorf, protože v řadě problémů je pro Čechy předání části pravomocí do Evropy výhodné. "Například finanční trhy se nedají řešit jinak než na evropské úrovni," vysvětluje europoslane Ransdorf.

Parlament byl původně v rámci evropské integrace spíš do počtu. Ale před pár lety získal díky Lisabonské smlouvě významné pravomoci. "Děláme totéž co parlament v České republice, ale naše rozhodnutí ovlivňují lidi v celé unii," říká sociálně demokratická europoslankyně Zuzana Brzobohatá. Europoslanci hlasují o tom, co předtím členským státům Evropské unie navrhla Evropská komise. Dohromady jich je 754 a mají právo předkládat vlastní pozměňovací návrhy, čímž se jim často daří předkládané eurozákony významně pozměnit. Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová upozorňuje na to, že i díky Evropskému parlamentu teď můžeme z ciziny volat výrazně levněji.

autor: oho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.