Není nutné na Rusko cenit zuby, říká o nových velitelstvích NATO Dolejš

9. říjen 2015

Severoatlantická aliance vybuduje ve východní Evropě další dvě regionální velitelství, konkrétně na Slovensku a v Maďarsku. Schválili to včera v Bruselu ministři obrany členských zemí aliance.

Nová velitelská centra o síle zhruba 40 mužů mají sloužit mimo jiné jako plánovací a koordinační střediska pro manévry nových aliančních sil velmi rychlé reakce.

Podle aliančních zdrojů mají být také výrazem podpory východním členům NATO, kteří se obávají velmocenských ambicí Ruska.

„Plánovači NATO pouze navazují na již zahájenou strategii,“ vysvětlil v našem vysílání místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Marek Ženíšek.

Tou bylo umístění podobných velitelství v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku, Rumunsku a Bulharsku. „A teď se dostává na řadu Slovensko a Maďarsko,“ dodal.

Podle politika je přirozené, že každé obranné společenství se snaží posílit a zajistit svou vnější hranici, kterou chrání.

„Pokud to Ruská federace vyhodnotí jak ohrožení, tak je na místě dát na misku vah ruskou pomoc ozbrojeným silám v Donbasu a narušení míru jako takového proti rozmisťování jednotek NATO, které má za úkol pouze zajistit integraci jednotek v případě potřeby.“

Ani ruské angažmá v Sýrii nehodnotí poslanec kladně. „Situace se může vyřešit pouze pokud všechny síly budou konat jednotně. To ale, jak se ukazuje, není možné.“

„Ruská federace má zcela jiný cíl, a to udržet Asada za každou cenu u moci. Lze předpokládat, že zbytek umírněné syrské opozice podpora Ruska nažene do rukou Islámského státu, a to bude celou situaci v zemi jen eskalovat,“ předpověděl Marek Ženíšek.

Dolejš: Moskva a Washington by měli v Sýrii postupovat jednotně

„Pocity z Ruska mohou být v nových členských zemích NATO různé,“ přiznal poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Daleko citlivější na eventuální ruskou hrozbu jsou ale Pobaltí a země, které dříve patřily k Sovětskému svazu, soudí komunista.

„Já si nemyslím, že je nutné na Rusko příliš cenit zuby, i když určitou řevnivost velmocí chápu. Přesto je otázkou, jestli je Kreml tou hrozbou, aby se na něj muselo takto reagovat,“ dodal Dolejš.

Ten souhlasí, že ruská vojenská akce v Sýrii není pro celý region tou nejlepší volbou .„Stabilizace situace v Sýrii by měla větší naději, kdyby Moskva a Washington postupovali koordinovaně a po dohodě.“

Přesto poslanec odmítá, že by Rusko bylo jedním z hlavních hybatelů blízkovýchodního konfliktu.

„Není zrovna racionální označovat Rusko za hlavní zdroj nestability. Ta přece vznikla už před mnoha lety. Počátky jsou v rozkladu režimů, které sice byly autoritářské, ale v regionu znamenaly určitou stabilitu,“ upozornil Jiří Dolejš.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio