Nemůžeme jenom stavět a nemyslet na přírodu. Tu musíme předat dětem, míní senátorka Šípová (Piráti)

20. říjen 2020

Sociální politika, hospodaření s veřejnými penězi a péče o životní prostředí jsou hlavní priority nově zvolené senátorky Adély Šípové (za Piráty), která v říjnových volbách na Kladensku porazila politické matadory. „Voliči ocenili to, že od nich nejsem odtažená. Strávila jsem hodně času mezi lidmi, mohou mi říct, co je trápí,“ říká nově zvolená členka horní komory.

Šípová ve druhém kole porazila někdejšího hejtmana a exministra zemědělství Petra Bendla (ODS), který se vůči své protikandidátce ostře vymezil v otázce migrace, když připomněl její 5 let starý příspěvek na sociálních sítích, v němž podpořila kvóty pro přijímání uprchlíků.

„Vždycky jsem byla zastánkyní lidskoprávní linie – když v některých zemích dochází k porušování lidských práv, tak Česko se má tamních občanů zastat. Z minulosti víme, jak důležité je, když se nás některá z demokratických zemí zastala,“ zdůrazňuje Šípová, která podpořila i cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan.

Čtěte také

Přestože byla zároveň zvolena i zastupitelkou Středočeského kraje, svého mandátu se hodlá při nejbližší příležitosti vzdát a plně se věnovat práci v Senátu. Tam chce akcentovat především sociální témata, stát prý totiž selhává v péči o nejpotřebnější občany, jejichž situace se může kvůli epidemii koronaviru dále zhoršit.

„Do problémů s exekucemi a dluhy se v budoucnu dostane více lidí, a to včetně těch ze střední třídy. Dopady na ekonomiku budou velké a je třeba na to upřít pozornost. Nejvíce ohrožení jsou ale lidé na úplném dně, jejich nouze se ještě prohloubí,“ varuje.

Změna exekučního řádu je nyní ve sněmovně, zahrnuje i princip teritoriality, který podle Šípové pomůže dlužníkům i věřitelům. „Není možné mít šestnáct dluhů a k nim patnáct exekutorů, což je běžný případ. Dlužník neví, komu vlastně dluží, a rezignuje,“ podotýká.

Ve své předvolební kampani Šípová řešila i téma dostupnosti bydlení, řada lidí si nemůže dovolit ani pronájem, ať už z důvodu financí nebo diskriminace:

„Kladno má poměrně dost městských bytů, ale není dost pro všechny potřebné. Jsem velká patriotka a chtěla bych Kladnu pomoci řešit tyto problémy na legislativní úrovni.“

Kladensko je také průmyslovým regionem, což s sebou vedle sociálních problémů nese i ekologické škody. „Je třeba zohledňovat nejen ekonomická hlediska, ale i problematiku sucha, vody, biodiverzity. Nelze slepě zastavět pole a nemyslet na to, co budou dělat živočichové,“ deklaruje Šípová.

V ekologických otázkách se prý angažuje i jejích pět dětí: „Jsou pro mne velkým důvodem, proč se intenzivně zajímat o životní prostředí. Dětem musíme přírodu přenechat v co možná nejvíce přirozeném stavu,“ dodává.

Konkrétně se chce v Senátu věnovat tématu vody. Je třeba upravit podmínky dotací tak, aby státní peníze nepřispívaly k erozi půdy a dalším problémům v krajině. „Dotace dnes jdou zejména na podporu velkých podniků. A ne k malým zemědělcům, kteří hospodaří přirozeným způsobem,“ uvádí senátorka.

Poslechněte si celý rozhovor v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související