Nemocnice začaly využívat institut pracovní karantény, ale jen u rizikových kontaktů

8. únor 2022

Pracovní karanténa se týká lidí ve zdravotnictví či v sociální péči. Vláda tak reagovala na vysoké počty nově nakažených v souvislosti se šířením varianty omikron. Pravidlo pracovních karantén má přísná kritéria a použít jde jen v případě, kdy zaměstnavatel není schopen dál zajišťovat péči o pacienty nebo klienty.

Po pozitivním antigenním testu nebo rizikovém kontaktu s nakaženým mohou zdravotníci i pečovatelé dál chodit do práce, ale jen v případě, že sami nemají žádné příznaky covidu-19. Částečně se pracovní karanténa týká i některých školských zařízeních – například dětských domovů nebo diagnostických ústavu.

Pokud máte jakékoliv dotazy, můžete nám napsat e-mail covid@rozhlas.cz.

Pokud je člověk v pracovní karanténě, platí pro něj zpřísněná hygienická opatření. Celých deset dní musí nosit respirátor třídy FFP2, který musí měnit každé čtyři hodiny.

Rozhoduje hygiena

Při stravování a odpočinku musí mít k dispozici samostatnou místnost. Neúčastní se pracovních porad a podobných akcí. Po pět dnů sleduje svůj zdravotní stav podrobněji, pobyt v zařízení pak musí omezit na minimum, stejně jako kontakt s dalšími lidmi.

Čtěte také

Každou pracovní karanténu vždy řeší krajská hygienická stanice, která ji také musí povolit. V případě potvrzení nákazy PCR testem pracovní karanténa končí a začíná izolace.

Podle vyjádření Asociace českých a moravských nemocnic je v pracovní neschopnosti zhruba dvojnásobek pracovníků než v době necovidové. Přesná čísla lidí v pracovní karanténě k dispozici nejsou.

Nemocnice tento institut ale využívají pouze po rizikovém kontaktu, respektive ve chvíli, kdy se jejich pracovník setká s nakaženým, nemá například nasazený respirátor a podobně. Možnost pracovní karantény po pozitivním antigenním testu většina nemocnic nevyužívá.

Čtěte také

„Jde to napříč provozy nemocnic – pokud ten člověk má rizikový kontakt, ať už je to na oddělení patologické anatomie, nebo jinde na rehabilitaci či v laboratoři, nečiníme v tom rozdílů,“ vysvětluje předseda asociace Eduard Sohlich.

V sociálních službách to pak řeší velmi podobně, kdy je pracovní karanténa využívána jen po rizikovém kontaktu, tedy ne po pozitivním antigenním testu.

„Těch rizikových kontaktů je teď hodně a vypadlo by hodně zaměstnanců. K  tomu musíme připočítat zaměstnance odcházející pečovat o své děti, nebo ty, co jsou sami pozitivní. A kdyby k tomu vypadli i ti s rizikovými kontakty, tak by výpadky byly v některých případech veliké. Takže to pomohlo,“ říká Jiří Horecký z Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Celý Koronafokus najdete v audiozáznamu, připravil Ondřej Vaňura.

Spustit audio

Související