Nemocnice

16. duben 2003

Velká většina poslanců a senátorů schválila vyslání vojenské nemocnice do Iráku. Proti byli komunisté. Chyběl jim mandát OSN a přednost by dali lékařům v civilu, aby to nevypadalo, že se zapojujeme do války. Má-li ovšem nemocnice pomáhat při záchraně životů, proč čekat na OSN? A pokud jde o typ nemocnice, ta vojenská je jistě vhodnější, protože v místech, nad kterými létaly bombardéry a kterými pak projela americká námořní pěchota, asi lékaři nebudou podávat acylpyrin či sirup proti kašli.

Odhaduje se, že vedle zhruba tří tisíců a sedmi stovek Iráčanů, kterým už žádný doktor nepomůže, bylo mnoho tisíc lidí zraněno. Pokud se komunistům na vyslání nemocnice mohlo něco zdát politicky málo suverénní, pak asi to, že většinu nákladů spojených s jejím provozem mají hradit Američané. Tato okolnost ovšem předmětem politických sporů není. Naši lékaři odcestují do země, ve které se podle mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, starají Američané a Britové spíše o ochranu zařízení na těžbu ropy, než o ochranu nemocnic, civilních osob a systémů rozvodu pitné vody.

Není pravděpodobné, že by lékaři byli vnímáni jako okupanti. Pokud jde o jinou výtku, že totiž nemocnice odjíždí do Iráku pozdě, je s podivem, že takto nespokojení poslanci nenavrhli pro jistotu rozšířit polní nemocnici mandát i pro případnou práci v Sýrii. Ušetřilo by se případné další hlasování a rozhodnutí přesunout chirurgy od Basry k Damašku by mohlo být věcí skutečně krátké chvíle. Jistě je to úvaha předčasná, zatím Američané Sýrii pouze uzavřeli kohouty ropovodu, aby ani kapka irácké ropy neodtekla politicky špatným směrem. Jenomže při spolupráci s partnery, kteří vedou preventivní války, je prozíravé také preventivně plánovat nasazení chirurgů.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.