Německo vědělo o výrobě Novičoku v Sovětském svazu už na počátku 90. let

17. květen 2018

Spolková zpravodajská služba (BND) měla díky přísně tajné operaci z počátku 90. let informace o výrobě nervové paralytické látky Novičok v Sovětském svazu. Potvrzují to rešerše německých rozhlasových stanic NDR a WDR a týdeníku Die Zeit. Zprávu zveřejnil list Süddeutsche Zeitung, který se na ověřování informací rovněž podílel.

Podle novin propašoval nejmenovaný agent německé tajné služby, který byl přeběhlým vědcem z Ruska, na začátku 90. let vzorek jedu do Německa. Do akce byl tehdy zapojen také Bundeswehr, tedy ozbrojené síly Spolkové republiky. Tuto skutečnost potvrdily osoby zainteresované v tehdejší operaci. Vláda v Berlíně a Spolková zpravodajská služba se k věci odmítly vyjádřit s odvoláním na citlivost údajů. 

Novičok je považovaný za jeden z nejsmrtelnějších nervových jedů. Jeho použití v případu otrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v březnu v britském Salisbury vyvolalo diplomatickou krizi mezi Moskvou a Západem.

Vyzrazení tajné zprávy za bezpečí rodiny

Tajná německá operace, která se udála v první polovině 90. let, vyvolala podle novin kontroverze také v tehdejší vládě. Spolkoví zpravodajci se prý dozvěděli o ruském vědci, který měl nabídnout prozrazení přísně tajné vojenské zprávy o vývoji nové třídy chemických zbraní v Rusku, a to výměnou za zajištění trvalého pobytu v Německu pro sebe a svou rodinu. Pozdější přeběhlík údajně dokonce nabídl, že do Německa vzorek látky propašuje.

Tyto skutečnosti tehdy vedly ke komplikované politické a právní diskuzi v rámci spolkové vlády. Spojené státy v roce 1990 na nátlak kancléře Helmuta Kohla z Německa odvezly zásoby svých chemických zbraní, které byly uloženy v západní části státu. Jak německý list připomíná, v té době už platily dohody o zákazu používání bojových plynů a Spolková republika se již v roce 1954 zavázala v rámci takzvaných Pařížských dohod nevyrábět zbraně hromadného ničení.

 „Nechtěli jsme v žádném případě vzbudit dojem, že bychom se o nějaké chemické zbraně mohli zajímat,“ řekla německým médiím nejmenovaná osoba, která se tehdejších diskuzí účastnila. Proto s vědomím kancléřství a ministerstva vnitra analyzovala získaný vzorek Novičoku jedna švédská laboratoř a Německu zaslala pouze informaci o chemickém vzorci látky. Stockholm se nyní k situaci nevyjádřil s odůvodněním, že v tak krátké době není schopný informace objasnit, dodává Süddeutsche Zeitung.

Skupina pěti

O celé operaci pod vedením Kohla informoval Berlín pouze nejbližší německé spojence, mimo jiné britské a americké rozvědky. Později vznikla mezinárodní pracovní skupina pěti zpravodajských služeb, která měla za úkol všechny poznatky o Novičoku shromažďovat. V některých členských zemích NATO pak prý proběhla výroba nepatrných dávek jedu, například k účelům testování protilátek.  

Se snahou o udržení dobrých vztahů s tehdejším ruským prezidentem Borisem Jelcinem se pak spolková vláda měla rozhodnout držet informace o existenci Novičoku v tajnosti. Deník k tomu připomíná, že poslední sovětský vůdce Michail Gorbačov již v roce 1987 ujistil, že Sovětský svaz výrobu chemických zbraní ukončil.

Vláda nevěří

Spolková vláda ale takovému ujištění nevěřila a nebyla si jistá, jestli sovětský vojenský aparát nepokračuje ve vývoji těchto zbraní bez vědomí politických představitelů. Helmut Kohl proto nařídil tajnému vyslanci téma v Moskvě projednat. Emisar Rusům napřímo vzkázal, že Berlín o pokračování tajné produkce nervově paralytické látky ví.

Zmiňovaný ruský vědec se pak měl oklikami po Evropě dostat do Německa, kde přinejmenším nějakou dobu žil pod ochranou Bundeswehru. Přesné informace v archivech německé tajné služby nicméně prý chybí, Berlín se proto v současnosti snaží tehdejší situaci analyzovat a celou přísně tajnou operaci zrekonstruovat, informuje německý list Süddeutsche Zeitung. 

autor: thk
Spustit audio

Související