Německá SPD odsouhlasila koalici s Merkelovou. Schulz slíbil konec úspor a neoliberalismu

Konec německé vládní krize je na dohled. Šest set delegátů německé sociální demokracie (SPD) na mimořádném sjezdu v Bonnu v neděli odhlasovalo princip, podle kterého může strana zahájit koaliční rozhovory s konzervativní unií CDU/CSU Angely Merkelové.

Pro kancléřku je to dobrá zpráva, tvrdí na svých stránkách francouzský deník Le Monde. Německo je totiž bez vlády již od parlamentních voleb, které proběhly minulé září. A výsledek včerejšího hlasování může v brzké době vést k uzavření funkční velké koalice mezi sociálnědemokratickou SPD a konzervativci.

Během projevu, který hlasování předcházel, hájil předseda SPD Martin Schulz projekt široké koaliční aliance s tím, že při vyjednáváních dosáhl od svých partnerů historických ústupků. Ty prý budou znamenat pro celou Evropu konec politiky úsporných opatření, které tradičně prosazovala Merkelová, i „přízraku neoliberalismu“.

„Můžeme porazit pravicovou vlnu, která se žene Evropou a vytvořit stabilní vládu se sociálně demokratickým profilem,“ cituje také Schulze francouzský list. Zároveň však deník upozorňuje, že do poslední chvíle nebylo jasné, jak hlasování dopadne.

Mladý radikál neuspěl

Myšlenka velké koalice měla uvnitř SPD nečekaně bojovné odpůrce. Ti se shromáždili kolem Kevina Kühnerta, šéfa organizace mladých sociálních demokratů Jusos, která má 70 tisíc členů. Zástupci skupiny vedli celý týden proti velké koalici tvrdý boj. Podle nich udělalo vedení sociálních demokratů během lednových sondovacích rozhovorů s konzervativci příliš mnoho ústupků – mimo jiné v oblastech daní, zdravotnictví a imigrace, informuje Le Monde.

Kevin Kühnert v posledních dnech získal nečekanou mediální popularitu a své přívržence shromažďoval na sociálních sítích kolem hashtagu NoGroKo – tedy Ne velké koalici. V neděli pak ve stejném duchu hřímal ze sjezdové tribuny.

„Velká koalice není reálnou volbou. Pokaždé si říkáme, že se nám do toho nechce, ale že nemáme na vybranou. Je to uzavřený kruh, ve kterém se motáme už léta a který je třeba prorazit,“ vzkázal Kühnert stranickým delegátům.

Tento představitel mladé generace, pro kterou je oslabení demokracie a ztráta identity údajně větším nebezpečím, než hrozba narůstajícího vlivu ultrapravicové Alternativy pro Německo (AfD), však nakonec svůj boj proti velké koalici prohrál. A nenaplnil se tak scénář, podle kterého mohl mladý ambiciózní politik připravit kancléřku Merkelovou o část jejího vlivu, uzavírá svůj komentář Le Monde.

autor: Jan Machonin
Spustit audio