Němci jako vyjednavači v Libanonu

20. listopad 2006

Jak se v minulých dnech ukázalo, do velice těžkého vyjednávání o unesených izraelských vojácích mezi Izraelem a Hisbollahem se s pověřením OSN a jeho generálního sekretáře Kofi Annana, zapojil jeden německý agent BND, tedy Bundes Nachrichten Dienst, což je obdoba naší Zahraniční informační služby.

Původně se dle německého zpravodajského časopisu Der Spiegel hovořilo jen o muži z Evropy a důvod byl zřejmý: jde totiž o regulérního agenta, jehož identita nesmí být prozrazena. Jeho úkol je těžký, měl by dostat na svobodu dva izraelské vojáky Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva, kteří byli unseseni v červnu. Oba vojáky uneslo komando Hisbollahu na jihu Libanonu, při výkonu strážní služby na hranici. To byl oficiální důvod, proč došlo 12. června k bojům mezi těžce vyzbrojenými libanonskými šíitskými milicemi a regulérní izraelskou armádou.

Válečný konflikt sice utichl, ale pokud nebudou oba vojáci v Izraeli, může kdykoliv znovu eskalovat. Navíc jejich propuštění žádá i rezoluce OSN 1701. Pokud by k dohodě došlo, říká Kofi Annan, mohla by se zvýšit důvěra obou znesvářených stran a nemuselo by dojít k dalším konfliktům.

Muži, který byl pověřen tímto úkolem, se přezdívá Mr.Hisbollah a je o něm známo, že hovoří kromě němčiny plyně arabsky, anglicky a francouzsky a je skvělým analytikem. Navíc má zkušenost s podobnou misí, protože pro Němce vyjednával již v několika případech a "vyzná se v poměrech na lidských tržištích v arabském světě", napsal Der Spiegel. Dvakrát se prý podobná mise při vyjednávání mezi Izraelelm a Hisbollahem již Němcům povedla.

Prezident německé informační služby BND Ernst Uhrlau již v minulém roce Hgisbollahu vyhrožoval, jestli s únosy lidí budou pokračovat, Německo přestane roli prostředníků plnit. Německo se nechce podílet na akcích, které nepřinesou mír, a navíc by poškodily jeho pověst a čest.

Bohužel to se ale v červnu stalo, když oba vojáci byli uneseni, a proto Německo reagovalo velmi zdrženlivě, když mluvčí izraelského ministerstva zahraničí žádal, aby se do vyjednávání zase zapojili. Nejprve to německá strana odmítala, až po několikerém přímém angažmá Kofi Annana došlo k setkání Mr.Hisbollaha s Kofi Annanem. Kofi Annan prý prohlásil, že zkušenější muž pro tento úkol neexistuje, už také proto, že se zná osobně i s šéfem šíitských milicí Hassanem Nasrallahem. Váží si ho jak vedení Hisbollahu v Bejrútu, tak izraelský předseda vlády Ehud Olmert. A protože Mr.Hisbollah pracoval na německých ambasádách v Bejrútu i Damašku, vyzná se tedy dobře i v Sýrii, která Hisbollah spolu s Íránem podporuje.

V posledních týdnech Mr.Hisbollah létá stále mezi Jeruzalémem, Bejrútem a New Yorkem, aby vyjdenal co nejlepší kondice pro výměnu. Jestli však jeho dobré vztahy se všemi zúčastněnými povedou k nějakému výsledku, je otázka. Pozice se totiž zabetonovaly a hněv se v poslední době zvýšil na obou stranách.

Izraelci vyhrožují Nasrallahovi smrtí, a proto nejsou milice ochotné vyměnit dva vojáky ani za stovky palestinských vězňů. Libanon navíc požaduje propuštění Samira Kuntara, který již 27 let sedí v izraelském vězení za vraždu čtyřletého děvčátka a jejího otce a v Izraeli platí za nepřítele státu. Proto podle stávajících pravidel nemůže být propuštěn na svobodu.

Tajná mise je pro Němce výhodná, komentují celou akci zahraniční novináři: Pokud nebudou mít Němci úspěch, odpovědnost ponese OSN. Pokud ano, část slávy padne i na německou BND.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.