Nelze říkat, že dáváme málo a na straně druhé, že zadlužujeme moc. To nemá logiku, reaguje na kritiku Schillerové Skopeček

28. červenec 2022

Vláda kývla na zvýšení schodku rozpočtu na letošní rok o 50 miliard na 330 miliard korun. „Jsou to obludné výdaje při rekordních inflačních příjmech rozpočtu. Občané a firmy za to nedostávají adekvátní náhradu,“ kritizuje změnu rozpočtu šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Radost z tak vysokého schodku samozřejmě nemám, ale jde o maximum možného,“ přiznává místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Podle ekonomického experta občanských demokratů je potřeba chápat aktuální  geopolitickou, zahraničně politickou, hospodářskou a politickou situaci.

Čtěte také

„Jsem ale přesvědčen, že schodky v příštích letech musí být výrazně nižší. Nejen kvůli tomu, abychom dokázali naše veřejné finance zachránit, ale i kvůli tomu, abychom dokázali zvrátit inflační vývoj, který považuji za největší ekonomický problém dneška. Fiskální úsilí a konsolidace veřejných financí musí v příštích letech pokračovat nižšími schodky, než je tento,“ míní Skopeček.

Schillerová upozorňuje, že je to poprvé v novodobé historii Česka, kdy výdaje v navrhovaném rozpočtu překročí dva biliony.

„Příjmy, které navíc bude mít vláda tento rok, jsou více než 127 miliard. A já se ptám, co za to dostávají lidé a firmy? Je to přetaveno v investiční politiku, investiční aktivitu? Je to přetaveno v nějakou pomoc v této bezprecedentní krizi?“ ptá se exministryně financí.

Ministr financí, když chtěl dosáhnout imaginárního 280 miliardového schodku, poškrtal celou řadu mandatorních výdajů.
Alena Schillerová

Kritizuje i aktualizaci výdajů, kterou představil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Při výpočtech jsem našla zajímavé číslo asi 16 miliard korun, což odpovídá řadě položek, kde dochází k aktualizaci. Prostě ministr financí, když chtěl dosáhnout imaginárního 280 miliardového schodku, poškrtal celou řadu mandatorních výdajů. Jinak by nebylo možné, aby aktualizoval důchody o více než tři miliardy, nemocenské pojištění o 2,8 miliardy, sociálním službám dává 3,2 miliardy víc. Podpora v nezaměstnanosti se zvedá o miliardu,“ vypočítává.

Kritika pro kritiku

To je snaha najít kritiku pro kritiku, reaguje Skopeček.  Připomíná, že schodek, přestože se zvýšil, je stále o 50 miliard menší, než plánovala právě tehdejší ministryně, která připravovala rozpočet na letošní rok.

„Takže není možné mluvit o obludném zadlužování ze strany ministryně, která v loňském roce zadlužila Česko nejrychleji ve srovnání s Evropsku unií,“ zlobí se.

Čtěte také

Položky, o které se schodek zvyšuje, jsou podle něj zcela zřejmé. Jsou to výdaje, které budou souviset se sociálním tarifem.

„S dotací ze státního rozpočtu lidem na pokrytí energie, jsou tam valorizace důchodů - v letošním roce už třetí. Je tam příspěvek pět tisíc korun na děti. Je tam celá řada výdajů, které souvisí s tím, aby se lidé dokázali vypořádat se stávající složitou ekonomickou situací. Můžeme se bavit o tom, jestli by částky měly být vyšší nebo nižší, ale nejde kritizovat, že dáváme málo a na straně druhé říkat, že zadlužujeme moc. To prostě nemá logiku,“ dodává.

Paní Schillerová je schopna říct, že tato vláda lidem nepomáhá a že bychom měli pomáhat více a zároveň mít nižší rozpočet.
Jan Skopeček

Schillerová souhlasí s tím, že minulá vláda schválila schodek 376,6 miliardy. Připomíná, že ale neměla k dispozici přes 127 miliard navíc, které má současný kabinet kvůli vysoké inflaci.

„Přesto jsme se dostali pod dva biliony výdajů a plánovali jsme rekordní investice, neoškubali jsme zdravotnictví o 14 miliard, naopak jsme přidali. Valorizovali jsme důchody nad rámec zákona,“ naznačuje.

Čtěte také

Podle Skopečka je těžké reagovat na věci, které nejdou splnit. „Současná vláda investuje o 13 procent vyšší částky než ta minulá, přesto investujeme málo. Dáváme málo lidem, ale máme mít nižší rozpočet a měli bychom ještě lidem přidat….“

Opakuje, že exministryně Schillerová plánovala o 50 miliard větší deficit na letošní rok, přestože ještě nebyla válka na Ukrajině ani energetická krize.

„Vláda na energetickou krizi reaguje. A přesto je paní Schillerová schopna říct, že tato vláda lidem nepomáhá a že bychom měli pomáhat více a zároveň mít nižší rozpočet. Takovým způsobem nelze vést diskusi,“ zdůrazňuje místopředseda sněmovny.

Poslechněte si celou diskusi. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související