Nejprominentnější ruský vězeň Michail Chodorkovskij drží hladovku

21. květen 2010

Vím o vás, signalizoval Chodorkovskému ruský prezident Dmitrij Medveděv, když jeho tisková mluvčí Natálie Timakovová již v úterý v deset hodin večer tiskovým agenturám oznámila, že prezident se seznámil s obsahem otevřeného dopisu, který Chodorkovskij v minukých dnech adresoval předsedovi nejvyššího soudu Lebeděvovi. Bývalý šéf ropné firmy Jukos, již stát, vedený Vladimirem Putinem, nemilosrdně zlikvidoval, v tomto dopise rázně poukázal na fakt, že ruská justice si zákon vykládá po svém, respektive podle toho, jak si ho představují Putin sám a jeho nejbližší okolí.

Naráží se tu na fakt, že ruské soudy zatím zřejmě nehodlají respektovat novou zákonnou normu, již minulý měsíc podepsal prezident Medveděv a podle níž nesmí být vyšetřovací vazba uvalena na osoby, které jsou vyšetřovány a souzeny pro ekonomické delikty.

Jak rozhlasové stanici včera potvrdil Chodorkovského advokát Jurij Šmidt, on i jeho klient byli příjemně překvapeni, jak rychle prezident, který se mimochodem rovněž včera setkal s význačnými ruskými obhájci lidských práv, na jeho nejnovější iniciativu reagoval. Mimochodem, tato Chodorkovského hladovka byla během sedmiletého věznění již čtvrtá.

Během současného soudního jednání před Chamovnickým soudem v Moskvě, při němž Chodorkovskij a jeho blízký spolupracovník laton Lebeděv čelí dalším obviněním, se bývalý šéf Jukosu odhodlal i k dalším ofenzívním krokům. Požaduje kupříkladu, aby jako svědci před tímto soudem stanuli také význační představitelé současného kremelského režimu Igor Sečin a German Gref. Ty Chodorkovskij obvinil, že se podvodně zmocnili akcií dceřiných společností Jukosu a obohatili se tak o téměř bilion rublů. Dožadoval se i toho, aby jako svědek v chamovnické soudní síni stanul také sám Vladimir Putin, ale tento požadavek, tlumočený advokáty prominentního vězně, soud odmítl. Ruská média se teď dohadují, jak asi s předvoláním před soud naloží pánové Sečin a Gref. Vtěšina komentátorů se kloní k názoru, že ono předvolání prostě nepřevezmou.

Stále častější je také domněnka, že kauza Chodorkovskij by se mohla stát důležitou kartou ruské politické agendy v příštím roce. První trest Michaila Borisoviče totiž napřesrok v říjnu vyprší – mimochodem čtyři neděle před parlamentními a pár měsíců před prezidentskými volbami. Otázkou samozřejmě je, zda by se právě Chodorkovskij nemohl stát předmětem případného souboje o prezidentský úřad mezi Medveděvem a Putinem, i když to se jeví jako málo pravděpodobné. Oba členové ruského vládnoucího tandemu již jasně naznačili, že v roce 2012 se o křeslo hlavy státu bude ucházet jen jeden z nich. Nepříjemná kauza, v níž jako by přestávalo být jasné, zda je lepší nechat někdejšího oligarchu dál sedět za údajné zločiny, za něž by mohl být odsouzen v právě probíhajícím novém procesu, bude tedy zřejmě rozhodnuta v zákulisí. Ostatn+ě jako všechno v současné ruské politice. Jak dnes naprosto oprávněně uvádí analýza na portálu polit.ru, „rozhodnutí o Chodorkovském a Lebeděvovi bezpochyby nebude učiněno v chamovnické soudní síni, ale na nejvyšších politických místech. Tam se ostatně o celém případu rozhoduje od samého počátku.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

autor: ldo
Spustit audio