Nejlepší, co může vláda udělat, je nechat lidem klid na práci, doporučuje Babišův poradce Michl

22. leden 2015

Jak se nám tento rok povede ekonomicky? S čím může Česká republika počítat, a co jí bude naopak chybět? A jaké zásluhy na tom má současná vláda Bohuslava Sobotky?

„ K tomuto roku je v Česku 600 miliardářů, předtím jich byla přibližně polovina,“ uvedl v pořadu Pro a proti analytik Miroslav Motejlek.

Zároveň ale podle statistik 75 % lidí není spokojeno se svým zaměstnáním. „A podívejme se, kolik mladých lidí je bez práce, to číslo je mnohem vyšší, nemluvě o kvalifikaci mladých lidí, která je rok od roku horší,“ dodal.

Pro drobné živnostníky a malé firmy není situace také nijak příznivější, spíš naopak, soudí analytik. „Začínají se šikanovat drobní podnikatelé, kteří budou každý měsíc muset vykazovat faktury a podobně.“

„Já s drobnými podnikateli mluvím, a jejich administrativní zátěž se po nástupu této vlády dramaticky zvýšila, je tam tolik dalších papírů navíc,“ tvrdí Motejlek.

V makroekonomickém hledisku dochází ve všech oborech na trhu k poměrně velké koncentraci. „Ti, co se nepřizpůsobí, budou prostě odpadávat,“ předpověděl.


Motejlek: „Strukturální problémy nás určitě čekají, a nevidím od vlády ani náznak toho, že by chtěli podpořit byznys tak, aby česká ekonomika byl modernější. Když se podíváme, kdo jezdí s prezidentem na cesty do zahraničí, tak je to těžký průmysl, a jezdí se pořád na Východ. Pro takzvanou moderní ekonomiku, o které Andrej Babiš také mluvil, se ve vládě neudělalo zatím vůbec nic.“

Poradce ministra financí Andreje Babiše ekonom Aleš Michl poukázal na vlivy makroekonomických změn na českou ekonomiku.


Michl: „Jsou tři klíčové makroekonomické trendy: celý svět se začal oddlužovat, takže se zmenšila poptávka a vše roste pomaleji než dřív, ekonomický růst tudíž nevytváří tolik pracovních míst jako dřív, a proto jsou mladí bez práce, a firmy mají rekordní tržby, ale bojí se expandovat, protože nemají poptávku, a to způsobuje tlak na marže.“

Jakým způsobem by měla vláda podporovat ekonomiku země, je podle ekonoma téma k odborné diskuzi.

„Co je to podpora? Jsou to peníze, nebo něco jiného? Jestli peníze, tak to stát neumí, a bude tam vždy přítomná korupce. Obecně jsem přesvědčen, že vliv státu má být spíš menší než větší.“

Motejlkovu výtku, že vláda nemá strategii pro realizaci strukturálních změn a modernizaci české ekonomiky, Michl odmítá.

„Moderní ekonomika není starostí vlády. Nejlepší, co by vláda měla udělat, je nechat lidem klid na práci. Hlavně ať vláda nevytváří programy podpory, to my tu vůbec neumíme,“ radí ekonom.

Ten vyhlídky místní ekonomiky odvozuje především z celkového pohybu ekonomiky světové.

„Proč byl schodek rozpočtu nižší? Byla lepší ekonomika, než se původně čekalo. Více se vybralo na daních, méně se vyplatilo na dávkách. Zafungoval také psychologický efekt, kdy když více po výběru daní jdete, může se skutečně stát, že se jich více vybere,“ vysvětlil poradce ministra financí Aleš Michl.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.