Nedůvěřivý soudce

10. červen 2003

Z USA včera přišla zpráva, že se soudce William Strasser z New Jersey podivil nad žádostí českých úřadů o vydání muže, který je u nás podezřelý, že bral zboží a neplatil faktury. Americký soudce se ptá, jak někdo může obchodovat s člověkem, který mu dluží? Před nedávnem takto nebyl vydán z Ameriky do Česka jiný podnikatel podezřelý ze zpronevěry nikoli milionů, ale rovnou miliard, když se žalobě nepodařilo najít žádný trestný čin ve Spojených státech, který by odpovídal českému trestnému činu poškozování práv věřitele.

Kdyby soudce Strasser uměl česky, mohl si včera přečíst zprávu o sedmadvacetiletém výtečníkovi, který způsobil škodu za třicet milionů tak, že nákladní a chladírenské vozy a návěsy vypůjčené od leasingových firem prodal jako vlastní, nebo vypůjčenými vozy ručil za milionové úvěry. Také po tomto podnikateli se u nás slehla zem. Dost možná se vynoří někde v Americe, kde už na něj plzeňský krajský soud bude krátký. Americký soudce, který žasne nad způsobem, jak lze u nás ukrást milion dolarů, říká, že má k případu málo podkladů a potřebuje podrobnější informace. Problém je v tom, že je chce mít do týdne, déle odmítá držet podezřelého pod zámkem.

Pro naši justici je to ovšem šibeniční termín, vzhledem k jejímu zaneprázdnění podvody, podobnými tomu, kterému se soudce Strasser v New Jersey zdráhá uvěřit. Větší šanci najít společnou řeč snad budou mít německé státní zastupitelství s českým v případě experta, který je podezřelý, že si nechal od Evropské unie vyplatit šest milionů za poradenství a přednášky o evropské integraci, aniž by uměl vysvětlit, jakým kouzlem mohl tuto činnost vykonávat na dvou místech současně, jak to má vyplývat z jeho fakturace. Němci nám, zdá se, rozumějí lépe než Američané.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.